Ett framtida skifte i hegemonin av sökmotorer – det i alla fall vad Wikimedia, som ligger bakom fria uppslagsverket Wikipedia, kanske hoppas på när de nu lanserar en oberoende sökmotor. Detta trots grundarens idoga förnekanden.
Ett stipendium från amerikanska Knight Foundation (Knight Rider, någon?) på två miljoner kronor var vad som krävdes för att Wikimedia på allvar ska kunna sätta igång med projektet. Det är i alla fall vad The Register påstår, där de refererar till ansökningsbrevet för stipendiet som avslöjar denna nya information.
Läs mer: Putin blockerar Wikipedia
Där kan man hitta information om The Wikipedia Knowledge Engine – en kunskapsmotor som ska hitta både “trovärdig och pålitlig information” på nätet, som stiftelsen själva skriver. Denna kunskapsmotor började utvecklas redan i september förra året, med det uttalade målet att bli ett “demokratiskt” alternativt till de kommersiella sökmotorjättarna.
Nu räknar man inte med omedelbar lansering, utan projektet förväntas ta ett antal år. Cirka 21 miljoner kronor kommer den årliga kostnaden vara, med fjorton anställda inom projektet.
Det intressanta är att det nya Wikipedia Knowledge Engine har förnekats tydligt av Jimmy Wales, en av grundarna till Wikipedia, även så nyligen som förra veckan – vi ska inte “börja med sök, eller försöka bli som Google”, hette det då. Det är därför kanske inte så underligt att många trogna Wiki-fans sägs känna sig förda bakom ljuset av stiftelsen.
Trots att Wikipedias betydelse för onlineanvändare är enorm, så garanterar det inte framgång för den framtida sökmotorn. Jimmy Wales försökte lansera Wikia Search, knutet till reklamfinansierade Wikia, 2008 men misslyckades stort och projektet lades ner året därpå.