Wellstreet öppnar loft för finans-startups norr om Stockholm

I torsdags avslöjade investment-bolaget Wellstreet att de tillsammans med AWS öppnar ett fintech-loft för start-ups inom finanstekniksektorn i Häggvik norr om Stockholm. Jag får en pratstund med Mikael Wintzell, grundare och VD för Wellstreet om vad deras fokusområden är och vad den nya loftet syftar till.

Mikael vill först försöka förändra den bild som många har av Wellstreet, de är inte ett rent riskkapitalbolag, menar han, utan en innovationsgrupp som vill stimulera innovation och utveckling. Att investera i start-ups är därför bara en del av vad de jobbar med berättar han. Man vill dessutom hjälpa små företag med utöver kapital, även hands-on stöd och hjälp såväl som lokaler och kontakt med relevanta partners för att göra det möjligt att fokusera på att utveckla verksamheten, snarare än att behöva hitta lokaler och fundera på vilka system man behöver för att druva sin verksamhet, allt sådan hjälper Wellstreet till med.

Wellstreet har dessutom ingen specifik nisch, utan letar efter företag som erbjuder en unik kundupplevelse, oavsett om det är mot B2C, B2B eller B2B2C. De har därför investerat i såväl bolag som säljer T-shirts som kalenderappar, och därför kan det se väldigt splittrat ut utifrån. Men de vet vad de letar efter, och har en successrate på 90%, vilket är en stor skillnad från många andra investmentbolag där man räknar med att 1-2 av 10 lyckas säger Mikael. Wellstreet vill att alla deras investeringar ska lyckas, och därför lägger de stor vikt vid att jobba nära företagen och verkligen se till att de inte falnar och dör längs vägen. Där kommer bland annat AWS in och är med och bidrar till företagens utveckling.

Nu satsar de alltså på att erbjuda en lokal för startups inom finansteknik, en bransch som har mycket lagar och regler att navigera, och som ofta kräver såväl certifieringar som licenser för att företag ska kunna driva sin verksamhet. Wellstreet såg därför en öppning att samla bolag inom denna sektor, och tillsammans med en fastighetsägare har de nu byggt om en stor kontorsbyggnad i Häggvik norr om Stockholm där de nu öppnar ett Fintech-loft. Genom att erbjuda ett ställe dit start-ups inom finanssektorn kan komma så tar de direkt bort problemet med att hitta en lokal för ett bolag som avser växa. De kan dessutom erbjuda såväl nätverksmöjligheter med andra fintech-bolag, som stöd och råd i den ofta ganska komplicerade processen att bli godkänd i olika instanser och få rätt licenser på plats.

Sverige har en historia av flera framgångsrika teknikbolag, där Klarna är en av de klarast lysande stjärnorna, men även funktioner såsom Swish, Bank-ID, samt ett flertal innovationer hos befintliga stora finansinstitut och banker har verkligen satt Sverige på kartan vad gäller Fintech. Så att fortsätta bidra till den utvecklingen, och framför allt se till att Svenska lösningar når en internationell marknad, är något som är bra både för start-up företagen och för Sverige som helhet. Det för onekligen tankarna till den tyska organisationen Accelerator Frankfurt som vi skrivit om tidigare där bland annat det svenska företaget Covr deltagit i en utvecklingssprint. Frågan är om Wellstreet kommer bli deras svenska motsvarighet?