Webbläsare och publicister går ihop för att skära bort mellanhänderna i annonsaffären

Dow Jones Media Group gör nu gemensam sak med webbläsaren Brave för att tillsamman koppla publicisten direkt till läsaren och se till att mer av annonspengarna går till publicisten istället för till mellanhänderna.

I dagens digitala annonsvärld är det många aktörer som är inblandade, framför allt när det kommer till programmatisk annonsering. Att en stor del av annonspengarna går till olika mellanhänder har dock irriterat publicisterna, som är de som står för innehållet. Dessutom gör GDPR, som träder i kraft den 25/5, att alla måste bli mer noggranna med vilka underleverantörer som hanterar personuppgifter. Ett enkelt sätt att minska risken att det blir fel är helt enkelt att minska antalet underleverantörer.

Läs även: Hit försvinner pengarna i programmatic-kedjan

Nu tar däremot Dow Jones Media Group det hela ett steg längre och startar ett samarbete med webbläsaren Brave. Det är ett intressant drag eftersom Dow Jones-ägda tidningen Wall Street Journal för bara två år sedan var med och skrev ett öppet brev till Brave där man uppmanade företaget att upphöra med sin verksamhet, som innebar att annonser blockerades medan publicisternas innehåll visades. Nu verkar det vara glömt och förlåtet och istället tittar de nu på hur de tillsammans kan leverera annonser utan att koppla in en massa mellanhänder.

Så här är det tänkt att fungera: Användaren laddar ner webbläsaren Brave, och får då samtidigt en gratis två-års prenumeration på antingen tidningen MarketWatch eller nyhetsbrevet Barron’s Premium (båda ägda av Dow Jones Media Group), till ett värde av ca 240 USD (ca 2.000 SEK). Dow Jones Media Group tar även plats som en av ca 12.000 verifierade publicister hos Brave. Bland dessa finns bland annat 3.000 publicister som Washington Post och WikiHow, samt ca 8.000 YouTubers och Twitch-streamare.

Användaren får Braves kryptovaluta, Basic Attention Token (BAT), när de interagerar med innehåll från de verifierade publicisterna. BATs kan sedan bytas in mot premiuminnehåll såsom webinar eller småspel, något som därmed uppmuntrar dem till att vara inne på publicisternas sidor. Väl inne hos publicisterna blir de exponerade för annonser, som sålts av antingen Braves eller publicistens egen säljorganisation. På så sätt vet annonsören exakt var annonsen syns, och publicisten slipper agera genom en rad mellanhänder för att få sina annonsytor fyllda.

Dow Jones och Brave funderar redan på hur de kan gå till väga för att använda sig av samtyckesbaserade annonser, det vill säga annonser som visas först efter att användaren gått med på att få se annonsen. Exakt hur det hela ska gå till är dock inte klart, men att tanken finns och håller på att utvecklas kan innebära stora förändringar för användarens makt även de annonser de exponeras för.

En av de stora förlorarna är givetvis mellanhänderna, där bland annat Google återfinns. Googles DoubleClick och serie av annonsverktyg kommer inte få någon trafik från de verifierade publicisterna i Brave. I nuläget finns dock bara ca 2 miljoner användare som har Brave som webbläsare, så det är sannolikt inget stort problem i nuläget. Men med tanke på den ökande medvetenheten hos allmänheten, ökade krav på transparens från såväl annonsörer som publicister och en allt mer komplex annonsaffär kan det på sikt innebära att fler spanar på Braves upplägg, och antingen flyttar dit eller helt enkelt kopierar konceptet. En sak är dock säker, det händer fortfarande en hel del på annonsmarknaden.