Webben fyller 30 år och uppfinnaren är förbannad

Tänk vad tiden går fort. Det är faktiskt så att webben fyller hela 30 år. Du kan fira genom att se två livesändningar där uppfinnaren Tim Berners-Lee berättar om hur det gick till och vad han tycker om dagens internet. En varning. Han är inte nöjd och det är inte jag heller.

Det är uppfinnaren av webben, Tim Berners-Lee, som kommer att prata vid två tillfällen. Den ena sändningen arrangeras av European Organization of Nuclear Research och den andra av Science Museum i London.

Men inte behöver du åka dit för att titta på honom. Det är ju faktiskt tack vare hans idé som gör det möjligt att se allt på Youtube.

Det verkar dock inte som att Tim Berners-Lee är jätteglad över vad som blivit av webben. Han säger bland annat:

But given how much the web has changed in the past 30 years, it would be defeatist and unimaginative to assume that the web as we know it can’t be changed for the better in the next 30. If we give up on building a better web now, then the web will not have failed us. We will have failed the web.

Och vem kan klandra honom. Från att ha varit en öppen plats för diskussion, gemenskap och innovation har det istället blivit en teknologi som utnyttjas av politiker, illasinnade länder, pengahungriga jätteföretag, religösa galningar, kriminella och troll. Ja, speciellt troll i enorma mängder.

Här kan du läsa Tim Berners-Lee bittra tankar om webben. Men såklart avslutar han med att det finns hopp, men finns det? Jag tror inte det. Webben är kraften som skenade iväg från vår förmåga att hantera förnuftet. På webben avslöjas hur svag mänskligheten är och hur vi brottas varje sekund med att hålla vår planet i balans.

Här är sändningarna som går live om en stund, där han lär ventilera sina åsikter: