W3C ska lansera standard för Do Not Track

World Wide Web Consortium (W3C) har tagit fram en första version av ett dokument som ska sätta standarden för Do Not Track  i webbläsaren. När W3C publicerar något lyssnar alla nätaktörer.

Det här är stor grej för när W3C jobbar på ett dokument är det garanterat att det blir en standard som världens internetaktörer följer.

Enligt organisationen ska en strikt policy gälla när internetanvändare aktiverat inställningen Do Not Track (DNT) i sin webbläsare. Då får man inte samla in data vare sig för research/statistik eller produktutveckling. Inte heller riktade annonser ska kunna administreras till de användarna. Bara auditing, säkerhet, debugging eller maxtak av antalet visningar av samma annons ska kunna aktiveras.

Standarden som W3C jobbar på ska även gälla för cross-site-tracking, retargeting samt uppföljande e-post eller andra kommunikationsvägar.

Med andra ord så får du inte ha någon kontakt med internetanvändaren om det inte gäller säkerhetsärenden.

Den stora skillnaden från dagens Do Not Track är att den idag är ett tillval som man kan bestämma sig för att följa eller inte. Med den nya standarden måste företag svara specifikt om de ska följa Do Not Track eller inte och då blir det fort pinsamt om man inte följer begäran.

World Wide Web Consortium (W3C) är ett internationellt samarbete där W3C:s medlemsorganisationer, en heltidsanställd stab, och allmänheten arbetar tillsammans för att utveckla webbstandarder. W3C, som leds av webbens uppfinnare Tim Berners-Lee och CEO Jeffrey Jaffe, har som mål att leda webben till sin fulla potential.