Välkommen till Dagens Analys!

VR kommer omsätta 700 miljarder kronor 2020 – det är 700 tusen miljoner kronor

Virtual Reality, även kallat VR i folkmun, är det som alla marknadsförare blickar mot när de vill visa att de ligger i framkant. Mark Zuckerberg har förutspått att VR-glasögonen kommer att ersätta iPad-enheterna som man använder för att titta på sina favoritfilmer och serier på Netflix och för att spela. Istället kommer man att ta på sig VR-glasögon och kliva in i en virtuell värld där man kan interagera med sina filmer och favoritspel.

Med nya aktörer på konsumenthårdvarusidan, exempelvis Sonys som just släppt sin PlayStation VR, som förväntas sälja miljoner enheter redan i år, är VR och AR där den nya digitala marknaden växer.

I det framtida landskapet med sakernas Internet, internet of things även kallat IoT, kommer till stor del upptas av nya lösningar med virtuell verklighet och augmented reality för att visa sina produkter och tjänster.

VR och AR marknaden förväntas växa med nästan 30 gånger sin storlek efter 2020, enligt en ny studie från Citi’s Global Perspectives and Solutions group.

Under de kommande fyra åren förväntas marknaden för AR och VR omsätta 80 miljarder dollar, eller 700 miljarder kronor. Däremot kommer marknaden att växa till till en marknad som omsätter 2,16 biljoner dollar 2035, enligt Citi.

En annan färsk studie från Machina Research förutspår att internet of things marknaden kommer omsätta tre biljoner dollar 2025. Nästan hälften (1,3 biljoner dollar) av att intäkterna kommer att komma direkt från slutanvändare som betalar för produkter och tjänster, enligt undersökningen.

En nyligen publicerad studie från IDC förutspår AR och VR marknaden kommer att omsätta över 162 miljarder dollar under 2020.

Under 2025 förutspår Citi att AR och VR marknaden når 692 miljarder dollar. Huvuddelen av tillväxten under de kommande åren kommer från VR hårdvara som de olika typer av huvudmonterade skärmar som vi har sett från Samsung Gear VR, Oculus Rift, HTC, Sony PlayStation VR och så vidare.

Alla företag slåss just nu om kunderna. Samsung släppte nyligen en uppdaterad version av sin Gear VR headset, även om vissa av de smartphones som faktiskt kan driva headsetet har återkallat.

Google har också nyligen presenterat sin Daydream VR-plattform, tillsammans med sin första Daydream-telefon och Daydream View, som liknar Samsungs Gear VR men den har en trådlös anslutning och en styrenhet. Båda enheterna är planerade att vara tillgängliga före jul.

Även Oculus kommer med nya styrenheter senare i höst som kommer att skapa ännu vassare VR upplevelser. De arbetar även med att förenkla tekniken så att man inte kommer att vara beroende av dyra datorer med avancerade grafikkort.

Nu gäller det bara att webbutvecklare och digitala byråer hoppar på tåget och börjar producera saker som fungerar i en virtuell värld och att man skapar nya smarta saker med augumented reality. För framtiden är en helt ny virtuell verklighet med inslag av augmented reality…

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.