Volvo Cars är mest innovativ enligt ny undersökning

En ny undersökning om innovation som genomförts av Novus på uppdrag av Dassault Systèmes, avslöjar att Volvo Cars är det företag som uppfattas som mest innovativt i Sverige. 300 beslutsfattare i svenska nyckelindustrier har deltagit i undersökningen.

Deltagarna ombads besvara frågan ”Vilket svenskt företag uppfattar du som mest innovativt, oavsett bransch?” och Volvo Cars fick 20% av de deltagare som valde att nämna ett svenskt företag. När samma fråga ställdes till företagsledare i en föregående undersökning 2014, delade IKEA och Ericsson på förstaplatsen med Volvo Cars på tredje plats. I årets undersökning får IKEA och Ericsson ca 17%.

Medan de tre företagsjättarna alltså tog hem mer än hälften av rösterna är det två uppstickare som också tar plats på topp 5: Musikstreamingföretaget Spotify hamnar på fjärde plats med 6% av rösterna, följt av börsraketen Fingerprint Cards, som specialiserar sig på system för fingeravtrycksavläsning, med 5%.

Sammanlagt fick 14 olika företag mer än en procent av rösterna, med SAAB, Sandvik, ABB, H&M, Astra Zeneca, Tetra Pak, DICE och ICA representerade bakom topp 5. Intervjuerna genomfördes av Novus på telefon under december 2015 och januari 2016. Undersökningen tog även upp andra frågor om drivkrafter och attityder till innovation och kommer att presenteras i sin helhet inom kort. 300 beslutsfattare intervjuades och 149 av dessa valde att besvara frågan om det mest innovativa företaget med att nämna ett svenskt företag.