Volkswagen kopplar upp med Apple CarPlay

Volkswagen gör nu körupplevelsen ännu smartare, roligare och säkrare. Från och med årsmodell 2016 är Apple CarPlay för iPhone standard i de flesta Volkswagen-modeller.

Tack vare CarPlay från Apple kan alla som har en iPhone 5, 5c, 5s, 6 eller 6 Plus använda olika appar från sin smartphone direkt via Volkswagens nya infotainmentplattform.

Apple CarPlay är nu standard i samtliga versioner av Golf, Passat, Tiguan, Touran, Sharan, CC, Beetle och Scirocco. Detta gäller bilar av årsmodell 2016 och som tillverkas från och med vecka 22, 2015. Till Polo erbjuds Apple CarPlay som tillval, medan modellerna up!, Touareg och Phaeton idag saknar möjligheten att utrustas med Apple CarPlay.

Volkswagen blir därmed ett av de allra första bilmärkena som erbjuder Apple CarPlay som standard i ett flertal modeller.
– Vi tar nu ytterligare ett steg med den senaste tekniken inom uppkoppling och underhållning i bilen. Det är mycket glädjande att vi i ett tidigt skede kan möta våra kunders förväntningar inom detta område, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Via USB speglas iPhone-skärmen upp på bilens infotainmentsystem, där de av Apple godkända apparna visas, exempelvis: ”Telefon”, ”Kartor”, ”Musik” och ”Meddelanden”. Detta ger användaren ett intuitivt och säkert sätt att ringa samtal, hämta färdbeskrivningar, lyssna på musik och komma åt textmeddelanden – antingen genom Apples röststyrning ”Siri” eller genom en enkel tryckning på infotainmentsystemets pekskärm alternativt på bilens multifunktionsratt. Svenska finns tillgängligt som språkval för Siri.

Apple CarPlay ger föraren tillgång till all musik, podcaster och ljudböcker. Apple CarPlay stödjer också utvalda tredjepartsljudappar såsom Spotify och iHeartRadio, så att föraren kan lyssna på sina egna musiklistor eller favoritradiotjänster under körning.
– Apple CarPlay integrerar bilen och iPhone till en fantastisk upplevelse samtidigt som föraren kan fokusera på bilkörningen. Helt enkelt ett smartare, säkrare och roligare sätt att använda iPhone i sin Volkswagen, säger Sten Forsberg.

Utöver Apple CarPlay är också gränssnitten Android Auto och MirrorLink™ standard i ovan nämnda modeller. Från och med modellår 2016 är App-Connect Volkswagens nya samlingsnamn för dessa tre gränssnitt.

Android Auto har utvecklats av Google för Android-telefoner och kommer att aktiveras i Volkswagens bilar med start under början av 2016. Bilarna som byggs med App-Connect är redan nu försedda med hård- och mjukvara för Android Auto. MirrorLink™ är ytterligare ett gränssnitt som stödjer Androidtelefoner.