Visuellt sök – nästa heta trend?

Nyligen rapporterades det om en av de hetaste trenderna inom sök, här på Dagens Analys. Något som fick mig att fundera på vad som kommer härnäst. Kan det vara visuellt sök som blir nästa heta trend?

Den här gästartikeln är skriven av Albin Sandberg på Adsight. 

En introduktion till visuellt sök

Till visuellt sök hör de tekniker som låter användare göra sökningar med hjälp av bilder. Mest känd är troligtvis Google Lens, vilken introducerades i samband med att mobiltelefonen Google Pixel 2 såg dagens ljus i oktober 2017.

För att lära dig mer om denna teknik, rekommenderar jag dig att kika in nedanstående video:

Mycket har hänt sedan 2017 och numera finns Google Lens även tillgängligt i Google Images. Där kan den bl.a. användas för att hitta och shoppa liknande produkter som återfinns i en bild:

Utöver detta kan tekniken i dagsläget användas för att:

  • Översätta text.
  • Lära dig mer om populära landmärken genom att kolla upp betyg, öppningstider och historiska fakta.
  • Se vad som är populärt på en meny genom att se foton och recensioner från Google Maps.

Senaste nytt inom Google Lens – Style Ideas

Den tredje oktober meddelade Google att en ny uppdatering skulle börja rullas ut på den amerikanska marknaden – Style Ideas. En uppdatering som låter användare få idéer på hur de kan matcha särskilda klädesplagg.

Detta är troligtvis bara en av många uppdateringar som vi kommer att se i Google Lens framöver. Personligen väntar jag spänt på det som komma skall, oavsett vad det blir.

Därför kan visuellt sök vara nästa heta trend

Möjligheten att göra sökningar med bilder har potentialen att revolutionera hur användare söker på Google och andra sökmotorer. Med tanke på att tekniken än så länge är relativt ny, återstår det dock att se hur sökbeteendet förändras.

Personligen tror jag däremot att det finns många saker som talar för att visuellt sök kan komma att bli ännu större än röstsök. Den kanske främsta anledningen till detta är för att många redan är vana vid att låta sig inspireras av bilder.

Det finns många som idag spenderar timmar på att leta heminredning och kläder på Google, Pinterest, Instagram och andra plattformar. Därför ser jag också det visuella söket som en naturlig utveckling av detta beteende. Det är inte lika främmande som att fråga en högtalare ”hej Google, hur många minuter ska jag koka min pasta?”.

Bara framtiden kan utvisa huruvida stort det visuella söket blir. Personligen tror jag däremot att det kan bli betydligt större än röstsök. Vad tror du?

Artikeln är skriven av:

Albin Sandberg
SEO-specialist på Adsight