Virala hits är inte garantier för framgång

Bara för att en reklamkampanj delas av många behöver dess budskap inte ge märkbar effekt. Analysföretaget TNS har studerat några av Super Bowls senaste virala hits och konstaterar att inte ens massiva mängder likes eller söta hundar räcker till.

TNS har kollat på några superhits kring årets reklamtunga Super Bowl, där på andra sidan pölen. Där har främst Colgates Save Water – kampanj och Heinz Sausage Dogs blivit framgångsrika, med taxarna i ledande ställning.

“Heinz och Colgate har rört om i år med väldigt nyskapande innehåll”, säger Franck Sarrazit från TNS, och han också starka välgörenhetsfrågor i de senaste kampanjerna. Men detta räcker inte – “vi ser lysande engagemang i sociala medier – men låga resultat när det kommer till relevans och långtidsverkan.”

Läs också: Amerikanerna väljer nya sätt att följa Super Bowl

Det är inte bara viktigt att skapa en spännande annons – det är också viktigt att, som i exempelvis Macintosh framgångsrika reklam “1984”, också knyta an till ett varumärkes värderingar, enligt Sarrazit.

Ett annat tips från TNS kan vara att försöka satsa på “smarta, snabba och responsiva” annonser på sociala medier för att på bäst sätt få uppmärksamhet, i synnerhet kring sådant som Super Bowl.