Trygghetsrådet TRR har listat 10 nya yrken som tros växa fram de närmaste åren – till exempel etikutvecklare, robotpersonlighetsdesigner och oldfluencer.
Idag presenterar trygghetsrådet TRR rapporten ”Framtidens arbetsliv är här”. Den handlar om genomgripande förändringar som påverkar både vårt sätt att arbeta och vilka yrkesroller som växer fram när andra försvinner.
En av rapportens slutsatser är en lista på tio nya yrken som är på väg att etableras:
Distansare
Gig-manager
Robotpersonlighetsdesigner
Kulturflätare
Klimatrevisor
Vertikalodlare
Etikutvecklare
Molnvakt
DNA-coach
Oldluencer
“Det har tidigare varit mycket fokus på jobb som försvinner. Men vi ser att behovet av människor kommer att öka på arbetsmarknaden. Människor som kan ta etiskt medvetna beslut, vara kreativa, empatiska och ansvarstagande. Allt sådant blir än viktigare när robotar tar över fler och fler uppgifter, samtidigt som vi ska klara klimathot och fokusera mer på hälsan när fler lever längre,” berättar Claes Åberg, kommunikationschef på TRR och en av de som arbetat fram rapporten utifrån diskussioner med olika framtidsbranscher.
När rapporten presenterades på ett seminarium idag lanserades också möjligheten att via TRR prova på några av de framtidsyrken som listas i rapporten.
Robotföretaget Furhat Robotics kommer ta emot en framtids-prao som får prova på att vara robotpersonlighetsdesigner. På Urban Oasis kommer en annan få praoa som vertikalodlare. Serviceföretaget Coor, som på senare tid förvärvat en rad olika företag kommer ta emot en praktiserande kulturflätare och ytterligare en prao får följa med ”oldfluencern” Svante Nybyggars (@theurbanhippieswe).
Två generella slutsatser ur rapporten:
Viktigt att vilja lära och tänka nytt
Både företag och medarbetare möter ökade krav på att ständigt lära nytt. Kraven på multikompetens ökar. ”På Telenor har vi gått från att ha generalister till dubbelspecialister”, säger Telenors marknadschef Elinor Axell i rapporten.
Det oumbärliga mänskliga värdet i ett digitaliserat och automatiserat arbetsliv
Parallellt med – eller till och med drivet av – digitaliseringen ökar efterfrågan på det som maskiner inte är kapabla till: värderingar/etik, målsättningar, kreativitet, empati, kritisk medvetenhet. ”Utvecklingen av AI-utbildningsverktyg ger läraren tid för en mer coachande och inspirerande roll”, säger Sana Labs AI-utvecklare Viktor Qvarfordt i rapporten.
Här hittar du de 10 framtidsjobben och kan ladda ner rapporten Framtidens arbetsliv.