Vilken världsledare är populärast på sociala medier?

Företaget Cuponation har gjort en stor undersökning bland världens ledare för att se vem som är mest populär på sociala medier. Utöver de självklara ledarna såsom Donald Trump, Vladimir Putin och Emmanuel Macron finns även påven Franciskus och det svenska kungahuset med bland de undersökta.

Trots enorm uppmärksamhet i världspress är faktiskt inte Donald Trump högst på listan över de som har flest följare på sociala medier. I alla fall inte sammantaget. Han får nämligen se sig brädad av den indiske presidenten Narendra Modi, som totalt har ca 97 miljoner följare, medan Trump endast har 78 miljoner. Trump är visserligen störst på Twitter med 47 miljoner följare, men Modi matchar med 43 miljoner följare på Facebook, där han är obestritt störst.

På tredje plats finner vi påven Franciskus med ca 50 miljoner följare, detta trots att han endast finns på Twitter och Instagram. På fjärdeplats kommer den indonesiske presidenten Joko Widodo med 25 miljoner följare, och på femteplats kommer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med 24 miljoner följare.

Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev kommer på plats 9 med konton på både Facebook, Twitter och Instagram. Däremot har Vladimir Putin, förvånande nog, ingen som helst närvaro på sociala medier, inte ens på det ryska nätverket VKontakte. Han rankar med andra ord lägst ner på listan tillsammans med de nästan 200 andra världsledare som inte finns på sociala medier, däribland Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa och Islands president Guõni Th. Jóhannesson. Enligt undersökningen finns heller inte Finlands statsminister Juha Sipilä på några sociala medier, men Finlands Ambassad låter hälsa att han går att följa på @juhasipila och har ca 110.000 följare, vilket placerar honom omkring plats 120.

På andra änden av skalan med närvaro på samtliga sociala plattformar (förutom VKontakte) finns endast Frankrikes Emmanuel Macron totalt plats 18, och Indiens Narendra Modi på plats 1.

Bland svenskarna kommer kungahuset (de officiella kontona) på plats 60 med ca 740.00 följare, medan Stefan Löfven kommer först på plats 115 med ca 150.000 följare. Det låter inte så illa med tanke på att 353 världsledare totalt ingår i undersökningen. Men med tanke på att endast 157 av dessa har någon närvaro på sociala medier alls så placerar sig vår svenske premiärminister oroväckande långt ner med tanke på IT-mognaden i Sverige.

Av de 353 ledare som är med i studien är endast 31 st kvinnor (8,78%). Det är däremot knappt någon skillnad i genomsnittsålder för män och kvinnor, som ligger på 61,6 år respektive 61,7 år. Det är med andra ord kanske inte så förvånande att mer än hälften inte har någon närvaro på sociala medier alls med tanke på den höga medelåldern som länders ledare har. Den yngste statschefen är Österrikes Sebastian Kurz som är 31 år gammal. Äldst är så klart drottning Elisabeth II av England, som dessutom är statschef i ytterligare 15 länder, däribland Australien, Kanada och Nya Zeeland.

För en utförligare rapport kan du kolla här.