Vilken är er digitala röst?

Kanske har du hört talas om begreppet, kanske inte. På engelska pratar man om ”social media voice” där företag har olika ton och känsla på sina budskap och där känslan kan variera beroende på vilken kanal man pratar i.

Alla digitalt aktiva företag pratar. Men det är långt ifrån många som vet hur de pratar eller hur målgruppen uppfattar deras budskap. I takt med att det digitala tar ännu mer plats i vår vardag har man inte råd att inte veta, företag som vill lyckas måste ligga i framkant och tänka smart.

Det är ganska enkelt att definiera vilka olika delar som ska styra den digitala rösten. Företagets stora utmaning därefter är att göra det bra och att nå ut med känslan hela vägen fram till målgruppen.

1. Karaktär
Hur låter varumärket? Vilken karaktär/person skulle varumärket vara? Hitta specifika attribut som passar in på hur varumärket/företaget ska låta online. Är det varmt och personligt eller mer strikt och bestämt?

2. Språk
Vilka ord ska användas i konversationer, meddelanden och texter? Byråkratiskt, lättsamt eller med en humoristisk inriktning?

3. Syfte
Varför är företaget eller varumärket i sociala medier överhuvudtaget? Egentligen är detta den viktigaste frågan att besvara. För finns det inget syfte finns det ingen anledning att finnas där. Men syftet kan för vissa vara att utbilda, engagera eller helt enkelt sälja något.

4. Ton/känsla
Vilken känsla ska förmedlas ut? Är företaget inom läkemedelsbranschen kan det vara passande att vara mer vetenskapligt inriktad, medan man kanske väljer en mer personlig touch om man säljer bostäder.

Det språk som man väljer att använda sig av måste kommuniceras ut precis enligt de riktlinjer man satt upp. Det gäller oavsett vem som skriver texterna eller var dem publiceras. Vissa företag väljer att ha varierande språk i olika kanaler – vissa skriver lite mer lättsamt på Facebook medan man har en något mer professionell ton på LinkedIn. Den digitala rösten är viktigare än vad företag tror, det räcker inte med att bara finnas där.

Artikeln är skriven av:

sandra

Sandra Friberg
Marknadsansvarig, FeedKit AB
www.feedkit.com