Vilka olika sätt finns det att jobba med videomarknadsföring och varför måste du ha koll på det?

Det pratas allt mer om att annonsera genom rörlig bild och att videomarknadsföring är det senaste och det hetaste när du vill nå konsumenterna. Rörlig bild har nämligen förmågan att beröra människor på ett sätt som vanliga texter inte kan. Men lita inte bara på mitt ord, det finns massor av fakta och statistik som talar för att du bör ha en strategi för din videomarknadsföring.

Att använda sig av video för att nå ut med ett budskap har blivit allt vanligare. Dessutom finns det idag flera olika sätt att skapa videoklipp som engagerar konsumenterna. Utöver vanliga videoklipp som skapas på samma sätt som vanlig tv-reklam finns idag såväl livesändningar som VR och 360-video. Men vad innebär dessa?

Livestreaming innebär att du sänder ut material direkt i en kanal samtidigt som du spelar in det utan att redigera. Det finns flera olika plattformar, men vanligast är Facebook Live, Twitter Periscope samt Twitch. Användare spenderar oftast längre tid med att titta på livestreamade filmer än redigerade. Det innebär samtidigt en risk eftersom du inte kan ta bort felsägningar eller saker som inte går som du tänkt dig.

VR-video innebär att videon projiceras olika till tittarens ögon för att skapa en känsla av att vara inne i filmklippet. Det kräver speciell utrustning och oftast ett mer genomtänkt förarbete, men skapar samtidigt en mycket mer involverande upplevelse för konsumenten. Det lämpar sig exempelvis bra om du vill demonstrera en produkt.

360-video innebär att du med hjälp av en speciell kamera filmar 360 grader runt kameran, det vill säga överallt samtidigt. För tittaren går det därför att se sig omkring, vilket passar bra om du exempelvis vill visa upp ett hotellrum eller ta konsumenten med dig in i din verksamhets lokaler.

Även om du nöjer dig med att bara göra traditionell videomarknadsföring finns det massor av argument som talar till fördel för video. Enligt en studie från undersökningsföretaget Wyzowl uppger 81 % av respondenterna att de blivit övertygade att köpa en produkt till följd av en videoannons och 95 % hade tittat på en instruktionsvideo för att lära sig mer om en produkt eller tjänst. Dessutom menar 72 % att om de har möjlighet att välja mellan text och video skulle de välja video.

Så om du vill nå ut till konsumenterna finns inga genvägar, det är video som gäller. Vill du sedan ligga i framkant ska du titta på något av de nya videoformaten.