Idag har en överväldigande majoritet av personer både i Sverige och i utlandet Facebook. Det är ett sätt att hålla kontakten med personer som du annars inte skulle träffa, och hjälper till att hålla dig uppdaterad om vad dina vänner håller på med. Men hur många av dessa skulle du egentligen kalla ”vänner” om det inte vore för Facebook? Att vara vän på Facebook betyder ju utan tvekan något annat än att vara vän på riktigt.
En studie av Robin Dunbar, professor i evolutionär pykologi på universitetet i Oxford, visar vetenskapligt hur många vänner vi faktiskt har. Vid intervjuer säger människor att de uppfattar ca 25-30 procent av vännerna på Facebook som riktiga vänner. Men Robins Dunbars studie visar på att siffran är mycket lägre än så. Studien visar att endast ca 2,5 procent av dina Facebookvänner är personer som du kan räkna med vid emotionella eller sociala kriser.
Detta beror enligt studien på att ”det finns en kognitiv begränsning av storleken på sociala nätverk som inte ens kommunikationsmöjligheterna i onlinemedia kan rå på”. Med andra ord kan vi inte hantera fler vänner än ca 4 per 150 personer, oavsett om vi ser vad de har för sig eller inte. För en person med 1000 vänner på Facebook betyder det att det bara är ca 25 stycken som verkligen går att betrakta som vänner.
Läs även: Det utbredda Facebookfusket – Vi ljuger om våra liv
Som jag tidigare skrivit om så ljuger de flesta på sociala media, men denna nya studie visar att vi även ljuger för oss själva. Men slutsatsen får nog ändå bli att vi ska vara tacksamma för nätverk som Facebook och andra sociala media. För även om vi inte kan lita på alla våra ”vänner” i en kris, så ger det oss i alla fall möjligheten att bibehålla relationen med personer som annars skulle ha runnit ut i sanden.