Viktigt med mobiloptimerad hemsida

Google vill göra webben mobilvänlig. Under 2017 började man därför rulla ut sitt mobile-first index och från och med 2018 gäller mobile-first fullt ut. Det betyder att Google i första hand kommer spindla mobilversionen av din hemsida. Om din hemsida inte är optimerad för mobilen riskerar du tappa viktiga positioner till konkurrenter. Läs vidare för tips på hur du optimerar din hemsida för mobilen.

Det finns en bra anledning till varför Google vill göra webben mobilvänlig. Den är att antalet mobilanvändare är fler än antalet desktopanvändare. Så har det sett ut sedan 2014. Därför är det avgörande att din hemsida är anpassad för mobilen och inte för desktop.

På en bra mobilanpassad sida så ska det vara lätt för användaren att läsa texten och trycka på eventuella call to action knappar. Ett exempel är Bring.se, där det är lätt att navigera trots mobilläge. CTA-knapparna och menyn anpassas efter skärmens läge. Ett annat exempel är Sverigekredit.se, där texten är enkel att läsa. Nedan hittar du fyra användbara tips som du kan ta del av när du vill optimera din hemsida för mobila enheter.

1. Hastighet

Laddningstiden är avgörande för mobilanvändare. Om din hemsida tar två-tre sekunder att ladda är risken stor att besökaren kommer lämna din sida för en konkurrent. Det innebär i förlängningen att Google kommer utgå från att dina konkurrenter är mer relevanta. Vad innebär det? Jo, att du kommer förlora viktiga placeringar i sökresultaten på Google till dina värsta konkurrenter.

Det finns åtminstone fyra saker du kan göra för att minska laddningstiden:

  • Använd cookies.
  • Komprimera bilder på hemsidan. Använd till exempel tinypng.com.
  • Ta bort all onödig kod.
  • Undvik 301:or eftersom redirects gör hemsidan långsammare.
  • Välj ett bra webbhotell.

2. Design

Det är viktigt att din hemsida är användarvänlig. Det vill säga att det är lätt för dina besökare att hitta och navigera på hemsidan. Om det inte är det, ja då är risken stor att dina besökare lämnar din hemsida för en konkurrent. Och vad händer när dina besökare lämnar för en konkurrent? Exakt. Google utgår från att dina konkurrenter är mer relevanta och du förlorar positioner på Google.

3. Innehåll

Mobila enheter har mindre skärmar än datorskärmar. Därför är det viktigt att du anpassar innehållet på din hemsida. Texten ska vara kärnfull – kort och koncis. Mobilanvändare vill inte leta efter svaret – de vill ha svaret direkt. Om texten är för lång kommer mobilanvändaren tappa tålamodet. Och vad händer då? Precis. Besökaren lämnar dig för en konkurrent. Det vill du gärna undvika.

4. Blockera inte bilder, CSS eller javascript

För bara några år sedan kunde inte alla mobiler visa alla bildformat, CSS och javascript. Därför brukade man ofta blockera dessa för mobila enheter. Så ser det inte ut idag. Det är viktigt att du inte blockerar bilder, CSS eller javascript för mobiler. Om du gör det blir det nämligen svårt för Google att avgöra om du har en mobilanpassad eller responsiv hemsida.

Nej, Google kommer inte straffa din hemsida bara för att en eller två besökare lämnar din hemsida för en konkurrent. Det får man räkna med och det vet Google om. Däremot kommer din hemsida straffas över tid om bounce-raten på din hemsida ökar. En vanlig anledning till hög bounce-rate är långsamma laddningstider och svårnavigerad hemsida i mobilen. Det är bra att tänka på.

Tips på verktyg

Vill du kolla om din hemsida är anpassad för mobilen? Det första du ska göra är att besöka din hemsida. Be gärna dina vänner prova också. Fråga dem vad de tycker om hemsidan – fråga om det är behagligt att läsa på sidan och om den är lätt att navigera i. Om dina vänner tycker att den är jobbig är risken stor att många andra också tycker det. Nästa steg är att kolla hemsidan i verktyg.

Två verktyg som du ska testa hemsidan i är Googles Mobilvänlighetstest och Pingdom. Det enda du behöver göra för att testa din hemsida i verktygen är att skriva in adressen till hemsidan. Inom tio sekunder har du svar på om din hemsida är anpassad för mobilen eller inte och hur lång laddningstiden är.

Här kan du testa hur snabbt din sajt laddar på Pingdom. Förutom resultatet så får du också bra tips på eventuella åtgärder som kan göra din hemsida bättre.