Vikten av att mäta och följa upp alla digitala aktiviteter

Det har aldrig varit viktigare att samla in data från digitala aktiviteter för företag. Tänk er det som knappar – bestäm er för vilken knapp ni vill trycka på, tryck, bevaka och följ upp. Att trycka på slumpmässiga knappar skapar bara förvirring och slutar oftast med att du sitter där med en hel uppsjö av data som du inte vet hur du ska hantera.

Idag väljer fler och fler att lägga den stora delen av marknadsföringsbudgeten på digitala aktiviteter. Den analoga marknadsföringen finns givetvis fortfarande kvar, men då den är mycket svårare att mäta börjar man sakta men säkert tänka om. Sociala medier idag är tillgängligt för både stora företag och egenföretagare vilket gör att alla kan bedriva bra och lyckad digital marknadsföring om man bara vet hur man ska göra.

Men problemet idag är att många inte vet hur de ska göra. Mängden data är så stor att man helt enkelt inte orkar ta tag i det. Därför är det av största vikt att man funderar igenom var man ska marknadsföra sig, varför och hur. Därefter bör man fundera på vilka resultat man vill uppnå och sedan ta reda på hur man kan mäta dessa resultat. Först då är man redo att ge sig ut i den digitala världen. Att skapa kampanjer och annonser utan planering kommer inte att ge så mycket, framför allt kommer du troligtvis inte ens att mäta utfallet även om resultatet är det viktigaste.

Till att börja med bör företaget formulera mål, hitta sin målgrupp och sätta upp ett syfte med kampanjen. Är det så att man jagar fler följare, fler ordrar i en webshop eller kanske bara är ute efter varumärkesbyggande aktiviteter så måste man lägga upp kampanjerna på olika sätt. Att mäta antalet nya följare är enkelt att göra då de flesta sociala kanalerna har den statistiken inbyggd. Men om man vill mäta hur många nya ordrar som lagts i webshoppen behöver man lite mer avancerade sätt att mäta – dels kan man ta del av Google Analytics men man kan också använda verktyg som mäter antalet klicks, retweets och likes för att få en inblick i inläggens räckvidd. Verktyg som kan göra detta är bland annat FeedKit som också har integration mot just kampanjspårning via Google Analytics.

En annan viktig sak som vissa verktyg har stöd för är att mäta hur folk pratar om en i sociala medier. De ger möjlighet till att analysera hur varumärket har stärkts av en kampanj – dels lyssna av när företaget eller varumärket har blivit omnämnt men också analysera känslan i texterna och se om innehållet är positivt eller negativt.

Hur man än bestämmer sig för att göra måste man ha en plan. Var befinner ni er idag, vart vill ni komma och hur ska ni komma dit. Med svar på dessa frågor kommer er digitala marknadsföring att bli både lättare och mer effektiv.

Artikeln är skriven av:

sandra

Sandra Friberg
Marknadsansvarig, FeedKit AB
www.feedkit.com