Viewerbots stäms av Twitch som fått nog men Newsner upplever inte samma problem här i Sverige

Att öka visningarna på videoklipp genom Viewerbots (visningsrobotar) är mer vanligt än man vill tro. Videotjänsten Twitch har fått nog och stämmer nu några ökända Viewerbots.

Att ta betalt för att boosta visningar med visningsrobotar är tyvärr ganska vanligt. Alla blir lurade – annonsören, tjänsteleverantören, tittarna och ibland även innehållsproducenten. Att tro att ett klipp har en miljon visningar när den i själva verket bara har 5.000 visningar kostar pengar åt alla håll. Rikast blir leverantören av Viewerbots som tar betalt för hur många visningar man nu önskar sig.

Det finns såklart olika varianter av Viewerbots. Vissa är rena robotar som skapar visningar, kommentarer, delningar helt automatiskt efter förinställda variabler. Andra är tjänster där men genom smarta rubriker lurar in användare att titta på videoklipp. Facebook kan vara en sådan tjänst där företag lägger upp klipp med fräna rubriker för att lura användare att klicka. Lite same-same fast men en viss skillnad. Den första anses vara riktigt ful och den andra sägs vara smart.

Videotjänsten Twitch har fått nog och stämt några ökända Viewerbots.  “We take this situation very seriously and would like you to know what we’re doing about it,” berättade Twitch Vice President of Marketing, Matthew DiPietro.

Twitch använder olika metoder för att upptäcka bedrägeriet. Den ena är den mänskliga kollen där agenter sitter och bevakar trafiken på sina skärmar. Men tyvärr räcker det inte när man har miljontals visningar. Så till sin hjälp måste man även ha avancerade program.

Vi frågade Johan Rikner från Newsner och Nyheter365 om han upplever problem med Viewerbots.

johan_rikner
Johan Rikner från Newsner och Nyheter365

Har ni problem med Viewerbots idag?

Nej, det skulle vara väldigt dumt.

Hur hanterar ni Viewerbots?

Det finns alltid sätt för oseriösa företag att manipulera statistik men i längden slår det ju bara mot dem själva. Om ett företag inte ser en effekt på 2 miljoner visningar så kommer de förstås sluta med annonseringen och det slår mot hela branschen. Det är egentligen samma sak som att köpa in fejkade följare: det ser kanske imponerande ut i förstaläget men på sikt skjuter du dig själv i foten. Så det är bra att detta tas på allvar.

I Sverige är det dock väldigt svårt. En viral video i en liten marknad som Sverige når nästan alla användare vilket gör att det skulle bli uppenbart om det fuskades med det då det skulle märkas att väldigt få hade sett den.

Vi följer ju själva all Facebooktrafik från alla publicister och med vår data kan vi se vad som ska gå bra och vad som inte bör göra det. Om det hade varit vanligt i Sverige hade vi sett det. Som tur är så finns problemet knappt i Sverige och vi får hoppas att det förblir så.