“Viewability” sjunker dramatiskt i Storbritannien – kan samma sak hända i Sverige?

Viewability – alltså tiden som annonser syns i bild – har sjunkit avsevärt i Storbritannien under årets andra kvartal, från 54 till 47 procent, den lägsta nivån på 18 månader. Mycket av förklaringen ligger i programmatiska annonser, en annonstyp som också ökar i Sverige.

Läs mer: Programmatiskt innehåll växer explosionsartat

År 2014  var nivåerna ännu lägre, då bara 46 procent av annonserna visades i sin helhet på konsumenternas skärmar, enligt en studie från Meetrics. Storbritannien ligger nu ännu mer efter länder som Österrike (69 procent), Frankrike (62 procent) eller Tyskland (60 procent).

Enligt Anant Joshi från Meetrics så beror detta på att man i Storbritannien har en större “penetrering av programmatisk och automatiserat annonsköpande”. Ju mer programmatiska annonser desto mindre viewability, menar han, då “publicister ökar hastigheten för hur ofta nya annonser laddas om för att öka inventeringsnivåerna och intäkterna”.

Många av annonserna (20 procent) var inte viewable för att de helt enkelt inte stannade i bild tillräckligt länge, något som man enligt Meetrics “inte sett på länge”.

Läs mer: Viewability – Riktlinjer, Certifiering och Samarbete på IAB:s seminarium

Detta kan mycket väl vara en trend som kan komma till Sverige, då man även här använder sig av programmatiska annonser i en alls större utsträckning. Ansvaret ligget alltså inte bara hos annonsörerna, utan även hos publicister. En tydlig standard för hur länge annonser ska stanna i bild kanske är svaret?

Behöver du hjälp med att hantera en programmatisk annonskampanj? Klicka här.