Videoappar och nya videovisningsalternativ ska hjälpa Facebook att konkurrera med YouTube

Om man inte bott under sten så har man nog inte missat att Facebook vill att vi ska kolla mer på video. Nu lanserar man ett par nyheter som ska göra det ännu lättare för Facebook att distribuera och visa dessa videos, bland annat via en serie appar.
I ett blogginlägg nyligen så introducerar man några nyheter kring hur videoklippen ska visas i själva Facebooks flöde. Dels så blir det mer ljud – istället för att som nu starta klippen i tyst läge så ska man anpassa sig efter volymen på själva enheten (så stäng av ljudet om du är på kontoret!).
För det andra så ska man inte längre klippa ner vertikala videos, och visa dem i sin helhet (lite som konkurrenten Snapchat). Slutligen så ska man kunna fortsätta titta på ett videoklipp medan man fortsätter skrolla i flödet, genom att dra den till sidan av skärmen på ett sätt som påminner om YouTube-appen.
Men den stora nyheten är såklart de nya streaming-apparna, som nu ska göra det möjligt att kolla på Facebook-videos via TV-apparaterna på ett enklare sätt. Den nya appen ska komma till Apple TV, Amazon Fire TV och Samsung Smart TV – med “fler plattformar i framtiden”.
Detta ska såklart ses i samband med att man tänker satsa på egenproducerat innehåll, något vi skrivit om tidigare. Genom att ha en egen videoplattform så kan man förenkla sin distribution av videomaterial och göra det lönsamt att producera just eget material.
Läs mer: Facebook tar hjälp av MTV-chef för att skapa egna originalproduktioner
I förlängningen kommer detta innebära att man kommer kunna utmana YouTube, som just nu är den största plattformen för videoskapare. Men innan detta sker så måste man erbjuda fler möjligheter för dessa videoskapare att få pengar för sitt material, något som “tuben” annars är rätt bra på.