Video i mobilen tar allt mer av vår uppmärksamhet avslöjar ny undersökning

Den snabba tillväxten av digital video är ingen överraskning. Men de flesta hade kanske inte förväntat sig att mobila enheter skulle vara ett hot mot datorn – så här snabbt. Företaget Oath som ägs av Verizon har gjort en global branschundersökning om konsumentbeteende, som avslöjar vad konsumenterna vill ha.
TV:n får konkurrens från mobilen
För de flesta av oss är digital videostreaming en daglig vana. Faktum är att 78 procent av konsumenterna från den globala undersökningen ser video online idag, varje dag. Och 66 procent tittar på fler online videos idag än för ett år sedan.
“Konsumenterna tittar alltmer på bärbara enheter och smart TV, men det är särskilt mobilen som växer. Det lutar mot att mobilen snart kommer att kunna ersätta datorn, och det är inte konstigt då 77 procent alltid har mobilen inom räckhåll “, säger Jesper Laumand, Oath:s nordiska chef.
Mobilen närmar sig datorn varje år när det gäller vilken enhet som människor helst föredrar att titta på video med. 80 procent av konsumenterna tittar på videoklipp på sina smartphones en gång i veckan eller mer, jämfört med 85 procent som gör det på en dator eller laptop. När vi tittar på det dagliga antalet visningar är siffrorna ännu närmare – varje dag tittar 57% på mobilen och 59% på datorn.
Sökningar och sociala medier är vägen framåt
Det spelar ingen roll hur man når ut med sin video. De flesta konsumenter hittar videor via online-sökningar (57 procent) och knappt två av fem via sociala flöden och delningar från personer som de känner (båda 37 procent).
“Det betyder att de flesta konsumenter vet vad de vill se på förhand, men det betyder också att relevant innehåll är avgörande för att nå ut i sociala flöden och bli rekommenderade”, säger Jesper Laumand, Oath:s nordiska chef och fortsätter:
“Det är viktigt att du som annonsör eller utgivare är medveten om att innehållet är bäst om det distribueras brett, eftersom konsumenterna konsumerar video på många olika plattformar och sällan direkt på företagets hemsida, säger han.
Videon måste vara kort
Men man kan inte dra alla videoklipp över en kam. Även om online video generellt har vuxit i populäritet så är det videoklipp med 1-5 minuter som växer snabbast. Sju av tio (72 procent) konsumenter tittar på videoklipp som är under en minut lång, en gång i veckan eller mer, medan nästan åtta av tio (76 procent) tittar på videoklipp med 1-5 minuters längd.
De extremt korta videoklippen är i första hand lämpliga för sociala flöden, där konsumenterna bläddrar förbi videon och ofta ser dem utan ljud. Med den lite längre videon kommer möjligheten att berätta en djupare historia som i konsumenternas ögon påminner mer om innehåll än reklam. Konsten är sannolikt att balansera rätt mellan innehåll och budskap. 27 procent stänger av en video efter att ha nåtts av en enda störande annons, som stiger till 34 procent om det är två störande annonser.
Det måste vara underhållande och relevant
Det råder ingen tvekan om att videoannonser är något som delar vattnet. Men faktum är att de fungerar – om du använder dem ordentligt. 54 procent av konsumenterna från den globala undersökningen svarar att de inte har något emot videoannonser så länge de är underhållande. 51 procent bryr sig inte om att de innehåller en produkt eller tjänst om det är relevant för dem.
Nya videoformat möjliggör fördjupning
Under 2017 kommer vi också att se större efterfrågan på nya videoformat som Virtual Reality (VR). 42 procent av konsumenterna har redan sett en video i VR minst en gång och 32 procent av dem som tittar på VR-videoklipp gör det på sin smartphone.
Men vad får konsumenterna in i VR för de närmaste sex månaderna? Tydligen spelar det ingen roll ut:
– 45 procent: underhållning (som filmer och tv)
– 38 procent: Virtuell turism
– 34 procent: Vetenskap och naturinspelningar
“Det är intressant eftersom det berättar något om vilka branscher som kan dra nytta av att investera i VR. Till exempel har flera företag öppnat virtuella butiker, till exempel byggföretag, som gör att kunden kan visualisera en slutprodukt. Men virtuell inköp gör bara 22 procent av rösterna i undersökningen. Det som är vanligast i VR är uppenbart innehåll som inte handlar om produkter utan om erfarenheter, säger Jesper Laumand och lägger till: “Det är ingen tvekan om att digital video är framtiden. Frågan är hur mycket annonsörer och utgivare vågar använda digital video för att hänga med.”