Video: I framtiden kommer vi inte behöva passera någon kassa för att betala i matbutiken

Amazon har släppt en ny tjänst för betatestande, kallad Amazon Go. Tanken är att man ska kunna traska in i en affär och i stort sett bara plocka på sig det man vill ha. Allt sköts av din mobiltelefon, AI och databaserade algoritmer. Men kritiker menar att denna butiksrevolution kan betyda slutet för den personliga integriteten.

För att lättare första hur denna tjänst fungerar kan man spana in Amazons egen reklamvideo nedan. I stort sett så kan man gå in i en affär genom att registrera sin närvaro med en smartphone, varpå allt man går ut med registreras och betalas digitalt.

Rätt häftigt, såklart, och om detta visar sig fungera någorlunda buggfritt så kan det mycket väl vara början på något stort, rentav en revolution av sättet vi sköter vårt dagligvaruhandlande.

Läs mer: Amazon vill bli den nya utmanaren på AI-fronten

Men det finns baksidor med tanken, menar bland annat en artikel på Slashgear. Säkerheten på de stora butikerna kommer att utökas från att redan nu övervaka oss med kameror och och personal, men detta är en helt annan nivå av kontroll.

Med Amazon Go kommer butiken nämligen veta om man plockat på sig något, genom en rad olika sensorer. Det är förstås bra mot snatteriet – men nu kommer ju ICA eller Willys veta vad du gillar att köpa. Eller att du plockade tillbaka något du hade på dig. Snart kommer således den riktade reklamen om just den där cupcaken du valde.

Storebror ser dig, menar Slashgear. Och riskerar att helt ta radera den redan nu försvinnande mänskliga interaktioner i matbutikerna, utöver att yrkeskategorin “kassör” helt försvinner.

Samtidigt är det en väldigt häftig teknologisk utveckling, och gör livet enklare för dem som handlar och för affärsidkarna.. Så vad tror du – bra eller dåligt?