Är det en privat entreprenör som kommer att kolonisera Mars?

Några av er har kanske redan hört eller läst en del om Elon Musk och hans väldigt avancerade planer för en kolonisering av vår röda grannplanet Mars. Det kan tyckas som något taget från en SF-film; att en privat, rik företagare vill ut i rymden. Oavsett vad man känner för det så verkar det som att initiativtagaren bakom projektet SpaceX är ytterst seriös kring detta.

Läs mer: Rymdkapplöpningen som ska ge internet åt alla

Nedan kan ni spana in en video från mediesajten The Verge, som klippt ihop en längre presentation till mer behändiga 4,34 minuter.

Planerna är väldigt ambitiösa, och kanske lite galna. Musk (mannen som bland annat ligger bakom super-elbilen Tesla) går till en början igenom kostnader och liknande, som ärligt talat är fantastiska. Just nu måste man minska “biljettkostnaden” från en halv miljon dollar per person, till exempel.

Men sedan så ballar det ur på riktigt, med inspirerande datasimuleringar kring den enorma (ja, enorma!) rymdfarkosten, som ska ha allt från extra nödmotorer till häftiga matavdelningar för de resande.

Men även om det delvis känns lite vrickat, så är det kanske talande att vi inte längre är NASA eller någon europeisk eller rysk motsvarighet som vi numera hör tala om framtida rymdresor. Istället är det just upp till (galna?) entreprenörer att agera inte bara visionär, utan även initiativtagare.

Elon Musk säger (enligt Wikipedia) att hans främsta drivkraft är att förbättra mänsklighetens framtid. Om jag får vara så naiv, så hoppas jag verkligen att världens ledare inser att det är detta, istället för nya kärnvapen eller kolkraftverk, som vi samlat måste satsa på. Annars måste vi alla hoppas på att riskkapitalisterna inte lurar oss alla på den kanske mest storslagna drömmen för människan någonsin – rymdkolonisering.