Vi tittar alltmer på sport via mobilen

Trendbrott i videokonsumtion via mobilen – innehåll som är längre än 10 minuter blir allt mer populärt och sport likaså.

Global Video Index, som visar videotrender online avslöjar bland annat att europeiska konsumenter tittar mer och mer på sport via mobiltelefonen i jämförelse med resten av världen. Vi tittar mer och mer på längre videomaterial, oavsett vilken enhet som används, och video i mobilen fortsätter att öka.

Tittartrender för sport i Europa
Rapporten jämför europeiska och amerikanska tittartrender för sport i mobilen och visar att europeiska fotbollsfans ökade tittandet via mobilen med 70 procent under 2016. Vidare visar rapporten att en vinst eller förlust efter en hemmamatch har stort inflytande på hur supportrar konsumerar video online. Ökningen av videokonsumtionen är störst vid hemmavinster. Efter en vinst ser klubbar att supportrar vill se matchens höjdpunkter och spelarintervjuer, vilket har lett till en 100-procentig ökning av video i jämförelse med förra året, visar den senaste tittarsiffrorna. Spelar klubben mot en historisk rival kan videokonsumtionen öka med hela 230 procent.

En av slutsatserna i rapporten är att det fortfarande finns stora möjligheter för såväl klubbar som innehållsleverantörer och broadcastingföretag att distribuera mer innehåll i anslutning till matchvinster för att maximera både supporterengagemang och intäkter.

Mobilen är överlägsen
Mer än 52 procent av all videokonsumtion skedde via mobilen under tredje kvartalet 2016 och de tittar på video som är längre än 10 minuter oavsett enhet eller skärmstorlek. Det är det andra kvartalet i rad då vi ser att mobilen representerar mer än hälften av all videokonsumtion online. Jämför vi med tredje kvartalet 2013 så har videokonsumtion via mobilen ökat med 233 procent.

Vi tittar längre på video oavsett enhet
Rapporten visar också att konsumenter blir allt mer bekväma med att titta på längre videosessioner, även om skärmarna är små. För första gången ses en ökning av format som är längre än fem minuter, oavsett skärmens storlek. Smartphoneanvändare tillbringade 48 procent av sin tid på videosessioner längre än fem minuter, vilket är en ökning med 23 procent i jämförelse med samma period förra året. Samtidigt tillbringade datoranvändare 57 procent av sin tid på video, även det är en ökning med 43 procent i jämförelse med förra året. Uppkopplade TV-apparater står för 97 procent av all konsumtion som är längre än 10 minuter, en ökning med 73 procent i jämförelse med 2015.

Piratkopierad livestreaming
I rapporten analyseras även data från datasäkerhetsföretaget Irdeto och analysföretaget SNL Kagan. I analysen tillfrågades 500 olika videotjänster om deras syn på det ökande intresset för att piratstreama sport live. Irdeto förutspår en ökning av piratstreaming då priset för betal-tv och prenumerationer för videotjänster som Netflix kommer att öka med 10–30 procent.

De tillfrågade videotjänsterna meddelade att de med all sannolikhet kommer att använda mer än ett sätt att tillbakavisa aktörer som ägnar sig år piratstreaming eller piratkopiering. I USA och Europa är intresset att stoppa piratkopiering mer populärt än i Asien, där distributörer och producenter förlitar sig på olika på så kallade Internet piracy detection services.

– Data är oerhört viktigt för tv-bolag, publicister och mediaföretag allteftersom publiken är global. Att använda analyser och därigenom se och förstå att konsumenter världen över konsumerar video på olika sätt är viktigt. Mobilen kan inte längre ignoreras. Att Netflix ger sina abonnenter möjligheten att titta på film offline i mobilen, visar hur viktig mobilen är för alla innehållsleverantörer. Rapporten visar även att konsumtion av premiuminnehåll längre än 10 minuter ökar på alla enheter – framförallt på mobilen, säger Jim O’Neill, Principal Analyst på Ooyala.