Inte ens när vi bänkat oss framför TV-apparaterna är vi på riktigt engagerade i det vi tittar på. Faktum är att hela 60 procent av bästa tittartid spenderar vi med något annat, enligt en ny studie – vars resultat är viktiga för bra marknadsföring.
Studien Real_Living från Sparkler åt brittiska IAB visar hur TV:n inte längre är fokuspunkten i vardagsrummet. Hela 1500 personer deltog i studien, som inkluderade metoder som passivt filmande, biometriska data, dagböcker och “on-device tracking” teknologi.
Resultaten är entydiga:
- bara 50 procent av de vuxna britterna anser att TV:n utgör huvudfokus i vardagsrummet
- 70 procent uppger att de vanligen använder en uppkopplad plattform samtidigt som de ser på TV – siffran är hela 87 procent bland de som är mellan 16-34 år
- Detta multitaskande har sin topp mellan 18-21 på kvällen
- Biometriska data visar alltså att 60 procent av tiden som en person är mest engagerad under en TV-kväll är under icke TV-relaterat – som en konversationer eller användande av andra digitala apparater
Något annat intressant är hur man konstaterar att folk inte längre klämmer in icke TV-relaterade aktiviteter under reklampauserna. Ett exempel i studien är en jämförelse mellan två stora fotbollsmatcher 1990 och 2014. I den förstnämnda kunde man registrera en ökning av elanvändning motsvarande 1.12 miljoner vattenkokare efter matchen. År 2014 – bara 410 000 vattenkokare. Ja, det är alltså ett brittiskt test – man kan alltid mäta aktivitet i tedrickande!
Läs mer: Hälften använder mobilen eller tittar på TV när de äter
IAB’s Tim Elkington sammanfattar resultaten med att säga att “underhållning är bara en liten del av vardagsrummets media-aktivitet. Rummet är nu ett multifunktionell utrymme där människor växlar mellan individuella och grupprelaterade aktiviteter, om det så är shopping, sociala medier, mejlande, arbete eller chattande”.
Vi använder andra skärmytor till en sådan grad att “alla skärmar är likar, det finns ingen hierarki, bara fragmenterad uppmärksamhet” säger Elkington och vill använda termen “switch-screening” för att beskriva fenomenet som tidigare kallats “secons screening”.
För marknadsföraren är detta viktiga resultat – återigen visar det sig att man måste sprida budskapet över flera plattformar. Vidare bekräftar det också vad vi alla själva säkert har märkt hemma i TV-soffan – dumburken har tung konkurrens.