Vi älskar digitala tjänster i mobilen

Intresset för digitala prenumerationstjänster fortsätter att öka. Hela 40 procent av alla svenskar har i dag någon form av prenumerationstjänst kopplad till sin mobil eller surfplatta. Totalt köper svenskarna prenumerationstjänster för 5 miljarder kronor årligen, 2 miljarder mer än i fjol. Populärast är fortfarande musiktjänster.

Årets undersökning, som är genomförd av Sifo på uppdrag av Tele2, visar att svenskar lägger allt mer pengar på prenumerationstjänster till sina mobila enheter. Varje månad spenderar svenska folket drygt 420 miljoner kronor på bland annat musik, film och dagstidningar. På ett år handlar det om så mycket som 5 miljarder kronor. En rejäl ökning från i fjol, när samma undersökning gjordes, då siffran låg på 3 miljoner kronor.

De flesta (38 procent) håller sig till en gräns vid cirka 100 kronor i månaden men 30 procent av de som har en prenumerationstjänst lägger i dag 200 kronor eller mer per månad på dessa. Vanligast är streaming av musik som nästan är dubbelt så populärt (27 procent) som streaming av film och TV-serier (14 procent).

forsaljning_tele2
Susanne Holmström, Tele2

– Streamad musik i mobilen har länge haft ett försprång. Men videotjänsterna lär knappa in och ta allt större del av kakan, i takt med att utbudet av streamad film ökar, fler svenskar väljer mobiler med större skärmar och fler går över till det snabbare 4G-nätet, säger Susanne Holmström, försäljningschef för konsumentmarknad på Tele2.

Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Tele2 i oktober 2014 och baseras på svar från 1081 svenskar i åldersgruppen 15 till 79 år.