“Vi ska göra molnet osynligt”

Under den årliga konferensen .NEXT som arrangeras av Nutanix i Köpenhamn fick vi en pratstund med nordiska chefen Peter Källviks som berättade om företagets relativt korta men intensiva resa.

Nutanix står för hyperkonvergerad infrastruktur

Nutanix, som startade för nära 10 år sedan i september 2009, har tagit sig an utmaningen att förenkla hur datacenter kan både byggas och administreras. Visionen kommer från oändliga timmar av frustration med klassiska infrastrukturer där det tar timmar och stora resurser att bygga upp, utveckla och underhålla företagets viktigaste kärna, nämligen data. “Grundarnas utgångspunkt var helt enkelt – det här måste man kunna göra både enklare och billigare”, berättar Peter.

Målet var att skapa ett system som på riktigt levererar en hyperkonvergerad infrastruktur som utgår ifrån olika web-scale teknologier, arkitekturer och på bara några klick kan anpassas efter behoven. En produkt som man hela tiden sneglat på är iPhone från Apple. Användare av iPhone bryr sig inte om hur den fungerar, bara att den fungerar.

“Målet är att göra molnet osynligt och automatisera så mycket som överhuvudtaget går”, förklarar Peter. “Allt vi designar baseras på målet att kunna göra allt i ett klick”.

Idag har Nutanix nära 5.000 anställda som hjälper sina över 14.000 kunder världen över att utnyttja sin data på bästa sätt.

Vad är grejen med hyperkonvergerad infrastruktur?

Fördelarna med en hyperkonvergerad infrastruktur är många. Bland annat förenklas administrationen av både moln och on-premise avsevärt. “Med hjälp av våra lösningar, som drivs på av automatisering och AI, kan kunder spara både resurser och kostnader samtidigt som ledtider för implementation kortas ned avsevärt”, berättar Peter. “Att exempelvis starta en ny server, som tidigare tagit en vecka, kan idag göras på några minuter”.

Du slipper även köpa in och hantera separata system för din virtuella miljö, då de ses som en och samma. “Och om kunder kör fast i något led är Nutanix alltid redo att hjälpa till”, förklarar Peter.

Support och Community är viktigt

Under konferensen .NEXT repeteras ledorden – support, familj och rockstars. Flera gånger berättas det om sena söndagskvällar när kunder behövde hjälp med sina datalager och beställarna till Nutanix hyllas som rockstars, som förändrar världen. Det är euforiskt att lyssna till grundaren Dheeraj Pandey när han berättar om bolagets tidiga dagar, kampen mot traditionella lösningar och glädjen när allt föll på plats.