Vi ljuger om filmerna vi ser

Fler än var tionde, 11 procent, har enligt en undersökning från SF Anytime ljugit om favoritfilmen när de har fått frågan. Orsakerna är bland annat att man skäms för sin filmsmak och att man vill framstå som mer intellektuell.

SF Anytime har låtit 1 006 svenskar svara på frågor om film och sina filmvanor, däribland om favoritfilmer. Resultatet visar att det inte är helt ovanligt att någon uppger exempelvis Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet som sin favoritfilm för sedan gå hem och titta på den egentliga favoriten Pretty Woman. Det visar sig också att yngre personer i mycket högre utsträckning än äldre talar osanning om vilken film som är favoriten. I åldersgruppen 18-24 år svarar närmare var fjärde, 24 procent, att de någon gång ljugit om vilken film som toppar deras lista. Motsvarande siffra för dem över 55 år är fem procent.

Den vanligaste anledningen till varför svenskarna ljuger om favoritfilmen handlar om en upplevd känsla av omgivningens inställning. Fyra av tio, 41 procent, ljuger för att det känns som att man ”ska” ha vissa filmer som favoritfilmer. Andra anledningar till varför man ljuger är att imponera på omgivningen, att man skäms över sin filmsmak och för att framstå som mer intellektuell.

”Det är ett intressant fenomen det här med att ljuga om sin favoritfilm. Jag kan avslöja att det inte alltid är filmerna som prisats i Cannes som hyrs mest på SF Anytime. Men vad gör väl det, att se på film ska vara en underhållande avkoppling och om man gillar filmen i fråga finns det inget att skämmas över”, säger Marta Jarzabek Hulthén, marknadschef på SF Anytime.

Svenskarnas påstådda favoritfilmer:

Gudfadern
Det sjunde inseglet
A Clockwork Orange
Inland Empire
Borta med vinden

Populära hyrfilmer hos SF Anytime:

Hobbit: En oväntad resa
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Taken 2
A Good Day to Die Hard
Hypnotisören
The Hangover Part III
The Dictator