Vi kan faktiskt inte höra vad du säger när vi tittar på TV

Det är inte så att vi väljer att ignorera dig. Faktum är att vi inte kan höra vad du säger när vi tittar på TV, avslöjar ny forskning.

Det är så otroligt irriterande när någon helt ignorerar vad du säger när hen koller på exempelvis TV. Ny forskning avslöjar att det inte är hens fel utan det är ett medfött problem många av oss har. Med andra ord finns selektiv hörsel på riktigt.

‘For example, if you try to talk to someone who is focusing on a book, game or television programme and don’t receive a response, they aren’t necessarily ignoring you, they might simply not hear you.”

Forskarna studerade hur hjärnan svarar på olika stimuli samtidigt. De identifierade ett fenomen som de döpte till “inattention deafness” det vill säga förmågan att inte höra när man är fokuserad på annan stimuli som exempelvis TV. Det är när ögat och örat tävlar om vem som ska få hjärnans fokus som ögat tenderar att vinna.

Forskarna identifierade också att det bästa sättet att fånga uppmärksamhet hos en person som lider av “inattention deafness” är att skrika.

Om du vill fördjupa dig mer inom ämnet ska du klicka här.