Vi är mobilare än någonsin men hemma ser vi på rörlig bild

Idag finns både teknik och tjänster som låter oss se på rörlig bild var och när vi vill. Men ändå tittar vi mest hemma i soffan.

Runt 90 procent av dem som tittar på rörlig bild på internet gör det i hemmet. En av tjugo tittar på jobb eller skola, och ännu färre tittar när de är på väg till eller från jobb eller skola. Det framgår av MMS undersökning Rörliga Bilder 2015.

– Det finns tjänster, som Facebook, YouTube, Aftonbladet TV och Expressen TV, där tittandet utanför hemmet är större än för andra tjänster. Men även för dessa tjänster sker det mesta av tittandet på rörlig bild i hemmet, säger Mats Lindkvist, onlinechef på MMS.

Gemensamt för dessa tjänster är att de bland annat erbjuder korta format som är lättare att hinna se under dagtid. Och det finns också en bekvämlighetsaspekt:

– Vi ser att många föredrar kortare format när de tittar på rörlig bild i mobiltelefonen och att man hellre väljer en stor skärm och en skön soffa för att se längre program eller filmer, säger Mats Lindkvist.

Om undersökningen:

MMS Rörliga Bilder 2015 genomfördes med webbenkät i åldersintervallet 16-65 år under våren 2015. De som använt en tjänst för streamad eller nedladdad rörlig bild den senaste veckan fick frågor om på vilka platser, vid vilka tidpunkter och vilka skärmar de använt för att titta på rörlig bild via tjänsten.