Vill du producera egna produkter i Kina och skapa ett eget varumärke? Har du vuxit ur Alibaba, AliExpress och Made-in-China och vill skapa egna relationer med tillverkare i Asien för få den kvalitet och slutprodukt du eftersträvar – till rätt pris? Då kan den nya svenska e-sourcingplattformen Amet Ratio vara något för dig.
Vi har träffat Johan Lim som driver startupen Amet Ratio, från en lokal i Hornstull i Stockholm, med ambitionen att bli ett globalt verktyg för att organisera leverantörsinköp, spara tid och sänka inköpskostnader och därmed underlätta handel med Kina och övriga länder i Asien.
Vem är du, Johan?
– Jag heter Johan Lim och jag har varit i IT-branschen på ett eller annat sätt i tolv år. Jag har jobbat på stora bolag, men även i mindre bolag och startups som SiteSeeker och nu har jag precis hittat tillbaka till startup-världen med Amet Ratio.
Berätta mer om din nya startup, Amet Ratio?
– Amet Ratio är en e-sourcingplattform och vi riktar oss till de inköpare som kommit förbi Alibaba-steget, de som köper från Kina idag och redan har etablerat några direkta relationer med leverantörer och nu har börjat stöta på problem och svårigheter i kommunikationen. Svårigheter som att förstå varann, men framför allt leverantörer som inte har affärssystem utan sköter allt manuellt, vilket gör det svårt att kravställa produkter med stor noggrannhet för att beställa sin produktion.
– Vår målsättning är att överbrygga alla hinder för att du ska kunna köpa direkt från en leverantör utan att gå via en portal eller mellanhänder – så att din leverans blir som du vill ha den. Möjligheten att tydliggöra beställningen med bilder, video och färgnyanser gör att din beställning blir lättare att förstå och enklare att leverera efter.
Vad kan man mer göra med Amet Ratio?
– I Amet Ratio kan du också mäta allt – till exempel hur fort du fick svar på din förfrågan , hur fort du fick uppdateringar kring orderstatus och hur fort du fått din leverans – och det blir även till en rating av de leverantörer du jobbar med.
– Rätt snart kommer vi också erbjuda tjänster som att hitta leverantörer i Kina, till exempel om du har en leverantör och vill ha kontakt med fler kan vi ta på oss konsultuppdrag att hitta dessa.
Vilka borde använda Amet Ratio?
– Verktyget är perfekt för e-handlare och retailers med upp till 500 MSEK i omsättning, som entreprenörer som är sugna på Asien och som vill lyckas som Daniel Wellington. Helt enkelt företag som kommit igång att börja handla med Asien men som stött på problem, till exempel en leverans som inte blivit som man förväntat sig, och som behöver ett bättre sätt att jobba.
Vad är er affärsmodell?
– Om man zoomar ut lite är det ju digitalisering av hela den här sourcing-branschen, vilket även är vår vision. Så att även små fabriker som inte har ett affärssystem utan kanske har en anställd som jobbar med papper och penna i dagsläget, de ska kunna komma in i systemet med sina underleverantörer och då blir Amet Ratio till och med ett slags affärssystem som de tidigare inte haft.
För kunderna är det en molntjänst där du betalar ett abonnemang. Priset baseras just nu på antalet användare, men vi får se hur det utvecklas över tid. Men det är en prenumeration för att ha tillgång till tjänsten.
Vad har ni för konkurrenter?
– Just nu är det mest mejl, excel och skype-chattar, men för riktigt stora finns det ju stora system, men för vår målgrupp, små och medelstora retailers, så är status quo vår största konkurrent – dvs. att vi inte lyckas ändra på det beetende som finns idag, även om det är rörigt.
Men har de fått köra några beställningar och ser vilken överblick de kan få, till exempel var deras produkter befinner sig och hur de kan jämföra priser från olika leverantörer i realtid, då tror vi inte de vill gå tillbaka till chatt-konversationer och mejl.
Hur ser er utrullningsplan ut?
– Nu har vi smugit igång i beta och vi är igång med ett antal e-handlare. Vår ambition är global och vi ligger nära att lansera i större skala.
Avslutningsvis, har ni något bra råd för den som vill börja sourca och skapa ett eget brand?
– Amet Ratio är steget efter Alibaba och AliExpress och Made-in-China, och har du kommit dit måste du benchmarka hela tiden – så rådet är att benchmarka, det är det som är grejen, testa med så många som möjligt även om du är nöjd med din leverantör idag.