Verkligheten och Botsen smälter ihop på nätet

Ashely Madison, dejtingsidan för dem som vill vara otrogna (lite som Victoria Milan som orsakade rubriker i Sverige för några år sedan) har nu erkänt något överraskande – en stor del av kvinnorna på deras sajt har varit… botar. Hur svårt kommer detta bli i framtiden, i takt med att AI-tekniken förbättras?

AI-fembots som helt enkelt lurat män som trodde de flörtade med snyggingar utan sin partners vetskap – hade någon sagt detta till oss för femton år sedan skulle de flesta avfärdat detta som fånig Science Fiction. Men så är det alltså icke fallet.

Företaget som äger Ashley Madison, Avid Life Media, har i ett publikt uttalande erkänt att man har använt sig av bottar på sin sajt, även om man påstår att så inte längre är fallet i samband med den senaste ommöbleringen i ledarskapet.

Ashley Madison har hackats nyligen, och en massa personlig data släpptes ut på nätet med stora konsekvenser för fruar, äkta män och partners. Det kan vara därför ledarskapet nu tvättar sig själva så rena som möjligt, och erkänner alltså att man tidigare använt bottar för att lura till sig kunder – något som kan bekräfta misstanken om att mängden män är klart större än mängden kvinnor på sajten.

Men det spännande här är alltså att det har fungerat. I takt med att AI-utvecklingen går så starkt framåt (trots bakslag, som med Microsofts Tay) så verkar det att många företag, med bland annat Facebook i täten, satsar på forskning kring området. För inte så länge sedan gock även Apples medgrundare Steve Wozniak ut med att trodde på smart AI som en framtida verklighet.

Läs mer: Apples medgrundare Wozniak: ”Vi är nära en revolution inom artificiell intelligens”

Hur länge kommer det att dröja innan vi får exempelvis en helautomatiserad kundtjänst som kommer skriva och bete sig som en (väldigt trevlig) människa? Hur många fler fall av flörtande botar kommer det finnas? Kommer vi att råka bli Facebook-vänner med en bot?

Behöver du hjälp med din annonskampanj på sociala medier, mobiler och surfplattor? Klicka här.