Vem står upp för dig om inte du gör det?

Det är viktigt att ha integritet, att stå upp för sig själv, annars kan man bli både överkörd och utbränd. Men samtidigt måste man ju ställa upp för varandra och kunna sätta sig själv åt sidan för att klara av en svår situation. Frågan är när man ska göra vad, och hur man står upp för sig själv på ett bra sätt.

Ingen vill vara en nej-sägare, men ingen vill heller vara en ja-sägare. Det finns faror med båda ytterligheterna. Att hitta en bra balans som både tar hänsyn till dig själv och till personer i din omgivning är inte lätt. Det handlar mycket om att säga nej på ett icke-konfrontativt sätt, dvs att personen som tar emot ditt nej förstår varför och kan acceptera det. Anledningen kan vara att du inte kommer ha tid att leverera ett tillräckligt bra resultat i tid, eller att uppgiften går emot dina grundläggande värderingar. Det är ju faktiskt inte alla som kan tänka sig att programmera ett missilguidesystem för Bofors, även om det är en spännande utmaning.

Du behöver därför vara klar över dina grundläggande värderingar. Vad är du inte alls bekväm med att göra eller utsätta dig för? Du behöver även se över dina resurser, har du det som krävs för att lösa uppgiften? Både i fråga om tid, men även i fråga om kompetens och prioriteringsordning gentemot andra uppgifter. För att lösa den nya uppgiften kanske du behöver diskutera igenom vilka uppgifter du då behöver släppa, eller hur du kan bli kompenserad för att du behöver jobba över för att hinna med allt.

Glöm heller inte att du förmodligen har åtaganden i andra delar av ditt liv än bara jobbet. Ger du din familj tillräckligt med tid, umgås du med dina vänner, har du tid för ditt eget välmående? För att fungera på jobbet behöver vi få tillräckligt med återhämtning, både i fråga om sömn men också i fråga om egentid att göra det vi själva vill. Periodvis har vi inga problem att sova lite och göra mycket, men över tid så kommer effekterna att bli övervägande negativa.

Är du van vid att alltid ställa upp och ta på dig extra uppgifter kan det kännas väldigt svårt att börja säga nej. Ett bra sätt att få syn på sin arbetsbörda är att skriva ner vad du gör. Efter en vecka kan jag nästan lova att du har gjort mer än du själv trodde. Nästa steg är att skriva ner vad du har att göra, och börja prioritera mellan dessa uppgifter. Ett enkelt ”A, B, C”- system där A är viktigast och C är minst viktigt gör det även enkelt att se var nya uppgifter hamnar. Utifrån det blir det enklare både för dig och för andra att se om du faktiskt har tid att ta på dig mer just nu.

Kom ihåg att om du måste säga nej, så var tydlig med varför. Det kan så klart vara svårt om du helt enkelt inte vill eller har lust. Men då handlar det ju i grunden om att du behöver prioritera andra saker, kanske den där egentiden som du skjutit upp för länge. Det är helt ok att se fram emot en ledig kväll ibland.