“Vårt mål är att även fortsättningsvis vara världsledande på WebGL”

Goo Technologies är ett svenskt företag i framkant. Deras affär bygger på att framtiden heter WebGL och att den ska lyfta det grafiska gränssnittet på internet till nya höjder. Vi fick tillfälle att intervjua Niclas på Goo som berättade om verksamheten som säger bland annat “CTR och interaction time blir fantastiska”.

Vem är du och vad gör du på jobbet?

Mitt namn är Niclas Lundqvist och jag är VP Sales på Goo Technologies. Mitt huvudsakliga ansvar är att driva företagets försäljninginsatser i syfte att skapa ökad kännedom om WebGL och få vår community av användare på plattform att växa.

Vad gör Goo Technologies?

Goo Technologies är pionjärer inom WebGL och satsade för runt 3 år sedan på att html5 samt dess komponent WebGl blir den nya grafikstandarden som fungerar över alla plattformar. WebGL använder sig av hårdvaran på din telefon eller dator för att accelerera grafik och därmed blir plugins, så som Flash, överflödiga. Sedan start så har företaget utvecklat en kraftfull motor samt ett molnbaserat verktyg för att skapa innehåll.

Chrome, Firefox/Mozilla samt Android var tidigt ute med att stödja WebGL. Därefter klev Internet Explorer ombord och under förra året anslöt sig även Apple i och med IOS8, vilket för oss som företag var fantastiskt. Därmed stöds vår teknologi av alla stora webbläsare både på desktop och mobil. Totalt rör det sig idag om ca 3,5 miljarder enheter.

Goo Technologies har idag samarbeten med företag som Amazon, Google, New York Times, Daily Mail, Aftonbladet, Expressen samt Nyheter24. Vi har även varit med och skapat Nike’s globala digitala kampanj under fotbolls-vm förra året samt jobbar med varumärken som Marks&Spencer, MrGreen, Mazda, Mercedes med flera.

Vårt verktyg används av stora internationellt kända byråer som The Mill, PsyOp & Stink Digital.

Vem är det som ska använda era tjänster?

Vi vänder oss i princip till alla som vill skapa innehåll till webbläsare. Det kan vara spelutvecklare, illustratörer men framförallt producenter av digital marknadsföring. Teknologin möjliggör en helt ny form av interaktivitet, vilket medför bättre presterande kampanjer, KPI’er så som CTR och interaction time blir fantastiska. Nike kampanjen som exempel lanserades i 15 länder och spred sig viralt till över 200 länder där totalt 2,2 miljoner fans interagerade med upplevelsen. I snitt spenderade ett fan 1 minut och 38 sekunder med tjänsten.

Även mindre format fungerar väl. De annonser som hittills körts av våra kunder har en CTR mellan 0,75%-14,2% beroende på storlek och placering. Med andra ord får annonsören en mycket högre avkastning på sitt digitala mediaköp.

Hur kommer man igång?

Man kan enkelt öppna ett konto i vårt intuitiva, molnbaserade verktyg på http://goocreate.com och skapa eget innehåll. Vi har många onlinetutorials men håller även kontinuerligt i kurser för utvecklare och byråer så att de enkelt kommer igång.

Alternativt vänder man sig till oss för att få kontakt med en duktig partnerbyrå, som kan skapa innehåll åt en. Vi producerar även banbrytande annonsmallar som våra partners får tillgång till och som kan användas för digital marknadsföring eller som web-assets i sin egen webbapplikation.

Varför har ni ett gratisalternativ?

Ingen vill köpa grisen i säcken och därför kan man testa verktyget gratis. Man kan i lugn och ro sätta sig in i arbetsflödet. När man lärt sig grunderna och får skarpa case från kunder, så blir det naturligt att uppgradera sitt konto för att få tillgång till de mer kommersiella funktionerna i verktyget.

Vad händer i framtiden, vad är planen?

Vi expanderar snabbt och kraftigt. Förutom kontor i Stockholm så har vi även öppnat kontor i London och New York. Troligtvis så kommer vi även att utöka teamet på andra platser i världen inom en snar framtid. Vårt mål är att även fortsättningsvis vara världsledande på WebGL och att vårt verktyg är det som utvecklare runt om i världen använder sig av för att skapa nästa generations grafik i webbläsare. Vi har redan över 50.000 registrerade användare och räknar med att nå långt in i sexsiffriga användartal under detta år.

En annan sak som är spännande är Virtual Reality med produkter som Oculus Rift. Vi har ett enkelt script som gör vårt innehåll kompatibelt med 3D glasögon. Detta öppnar upp möjligheterna för helt nya användarupplevelser på webbplatser och vi räknar med att även ligga i framkant där.