Just nu håller Sydkorea på att bygga upp en hel stad, bara för att kunna testa förarlösa bilar. Det blir den största teststaden i sitt slag, och det säger något om hur forskning utvecklats de senaste åren.
För att testa förarlösa bilar i vanlig trafik krävs ett speciellt tillstånd, något som är omständligt att skaffa. Effekterna har blivit att utvecklingen hindrats och att det är svårt för företag att vidareutveckla sina koncept. Men nu bygger Sydkorea lösningen på detta problem genom den nya staden ”K-City”.
K-City är en 360.000 kvadratmeter stor stad, komplett med trafikljus, bussfiler, motorväg, och parkeringsplatser för att testa funktionen hos förarlösa bilar. Staden är nästan tre gånger så stor som testbanan Mcity i Michigan som skapades av University of Michigan med samma syfte.
Genom att det inte finns några invånare i K-City krävs heller inte de tillstånd för testkörning på vanliga vägar som annars måste till. Det har gjort att bilutvecklare såsom Hyundai och Kia Motors skrivit upp sig för att få använda området. Men även Samsung håller på att utveckla en förarlös bil, och fick nyligen tillstånd att börja testa på publika vägar. Trots tillståndet vill även de vara med och köra i den nya staden.
Men det som är mest fascinerande är att de väljer att bygga en hel stad för att slippa söka tillstånd. Att lyfta forskning och utveckling till en sådan här nivå enbart i syfte att utveckla förarlösa bilar säger en hel del om den potential som företagen ser. Du går inte och bygger en hel stad för att testa ett koncept om du inte trodde att du skulle kunna få igen pengarna.
Det finns flera klipp på YouTube som visar tester med förarlösa bilar. Vad alla dessa har gemensamt är dock att de har ratt och pedaler. Nu börjar företagen diskutera om det en behövs, eller om bilarna helt enkelt kan vara utan möjlighet till manuell styrning. Om en AI ändå kör bilen bättre än en människa, varför skulle du behöva saker som ratt och pedaler?
Det är något som tveklöst kommer att testas i K-City – staden där bilen styr.