Världens mest inspirerande städer 2016

Miami, Brygge och San Fransisco är 2016 års mest inspirerande städer, i alla fall om online-reseföretaget TravelBird får bestämma.

Travelbird strävar efter att vara en inspirationskälla till nya och spännande resmål för sin kunder. För att ta fram de mest inspirerande städerna 2016 valde de att se till åtta olika faktorer förknippade med kreativitet, romantik, kultur och innovation.

TravelBird valde ut 85 städer runt hela världen och har därefter rankat respektive stad utifrån dessa faktorer. För att både små och stora städer skulle ha en ärlig chans i rakningen delade företaget den insamlade datan på respektive invånarantal. Genom att se till antalet konstskolor och företag som jobbar med konst fick TravelBird fram ranking på hur kreativ respektive stad är. Detta gav Santiago de Compostela en förstaplats medan Miami och Reykjavik anses vara de mest kulturella städerna utifrån antalet konstgallerier och museum. Andra faktorer som företaget tog hänsyn till är hur många musik- och filmindustrier som fanns tillgängliga på respektive plats samt antalet start-ups.

2016 Most Inspiring Cities Ranking from TravelBird on Vimeo.

Valparaiso i Chile har utsetts till världens mest romantiska stad baserat på hur ofta befolkningen, inklusive besökare, känner sig romantiskt inspirerade av vad staden har att erbjuda. Detta har Travelbird baserat på antalet Google-sökningar för romantiskt relaterade sökord, så som romantiska platser och restauranger.

Det visade sig att vissa städer är kända för att vara mer inspirerande beroende på vilken säsong det är. För att ta med detta till indexet och inspirera till säsongsbaserade resor och äventyr såg TravelBird till hur olika konstverk visar upp staden. Man har studerat tusentals bilder på städerna både på vinter eller sommar från olika konstnärer. Utifrån dessa har Reykjavik tagit förstaplatsen som den mest inspirerande staden under vintersäsongen samtidigt som Miami vann staden du ska besöka under sommaren.

Här kan du ta del av hela studien.