Varför ge bort användardata när du kan sälja den?

SponsorWebmie

Bakom idén att sälja din användardata är finska företaget Webmie som utvecklat appen My DataBank.

Undersökningsbolag, publicister, teknikutvecklare och fler vill få tillgång till användardata i mobilen. De vill veta hur du surfar med mobilen, hur lång tid du är på Facebook, vilka appar du använder och mer. För att ta reda på den information bygger de in spårningar så att de kan ha koll på sina appar. Något du får leva med om du ska ha appen. Men då får de bara information om sina egna tjänster inte konkurrenternas eller andra intressanta tjänster på internet. Och det är här du kan börja tjäna pengar på din användardata.

Genom att installera appen My Databank (iOS och Android) får du inbjudan att delta i kundprojekt. Kunden gör en förfrågan om att de vill exempelvis ha data från 30-45 åriga kvinnor. Användare av appen som passar in i målgruppen får då ett meddelande att de blivit inbjudna till ett projekt. Om användaren accepterar kan de med appen sälja sin användardata som samlats in i bakgrunden helt automatiskt.  Kunden får data som kan analyseras och du får pengar.

Med den här appen hoppas vi att både användare och företag kan hjälpa varandra, förklarar grundaren Mika Wenell.

Du är helt anonym när du använder appen och den sparar inte känslig information som lösenord med mera.

För kunder
som vill lära sig mer om en marknad, konkurrenter eller sig själva är detta modernt sätt att göra det på. Tänk dig att kunna samla in data om dina konkurrenter i nära realtid utan att behöva göra en undersökning varje gång. Du kan ha stenkoll på allt från vad som är hett i mobilen till hur enskilda tjänster används.  Som kund kan du även ställa frågor till användare av My Databank för att klä data med målgruppsinformation, attityder, åsikter och mer. Varje kundprojekt är unikt och delas inte med andra.

My Databank finns till Apple iOS och Google Android.