Coworking

Varför blir coworking allt populärare?

Fenomenet coworking har funnits sedan slutet av 1990-talet, men har inte blivit riktigt populärt i Sverige förrän efter 2010. Men vad är egentligen coworking? Och vilka fördelar erbjuder coworking ditt företag? Coworking innebär att man arbetar i en gemensam arbetsmiljö med likasinnade entreprenörer och företagare. Dessa likasinnade entreprenörer är alla en del av samma coworking community där kunskap och färdigheter delas. Coworking handlar inte bara om att arbeta i samma utrymme. Genom coworking kan du som företagare ta dig ur din sociala isolering (t.ex. när du arbetar hemifrån) och dra nytta av de andra arbetskamraternas nätverk. Vi har listat 6 anledningar till varför vi tror att coworking kommer att bli allt vanligare de kommande åren. 

1. Tillväxt av ditt nätverk och din verksamhet

För det första är du i coworking ständigt omgiven av människor med samma inställning som du. Det gör det lättare att lära känna varandra och att få nya vänner, kollegor eller till och med kunder. Se därför till att presentera dig själv och se till att dina kollegor vet vad du gör och vilken typ av kunder du söker.

2. Flexibilitet

Rädsla för binda upp sig? Många nya företag och frilansare föredrar att inte binda sig till en fast arbetsplats. Men utvecklingen har kommit längre än så. Du kan välja mellan månad till månad eller till och med dagligen om du vill. Välj dina egna arbetstider och bestäm ditt eget schema. Coworking är anpassat efter dina behov. Idag kan du använda så kallade desk bookingssystem hos Pronestor för att öka din flexibilitet ytterligare. 

3. Struktur i ditt arbete

Arbetar du ibland hemifrån? Då vet du att det kan vara mycket störande att arbeta hemifrån. Allt mer jobb idag gåt att utföra med en laptop och en internetuppkoppling. Många kommer därför att kunna arbeta för företag långt ifrån där de bor utan att ta sig till kontoret fysiskt. Men det är inte lätt att arbeta effektivt framför TV:n, husdjuren, sängen eller familjen. Genom att hålla isär arbete och privatliv är det lättare att skapa struktur i ditt liv och fokusera på det du ska göra.

4. Hög produktivitet

Forskning visar att människor som använder samarbetsutrymmen är mer effektiva på grund av den energi och det tankesätt som skapas av interaktionen i en coworking-miljö. När allt kommer omkring är du omgiven av andra hårt arbetande yrkesverksamma som du, vilket ger extra motivation. En extra bonus: du har tillgång till professionella faciliteter som fullt utrustade mötesrum som hjälper dig att göra rätt intryck och öka din produktivitet.

5. Sociala kontakter

Gör slut på den sociala isoleringen på hemmakontoret! I en coworking-miljö kan du åtminstone prata med andra och få nya idéer. Genom att prata med andra kan du få nya idéer och insikter. Bra för en extra dos motivation och energi. Vem vet? Kanske är det just ett par utomstående ögon som kan hjälpa dig komma vidare i ditt arbete. 

6. Kostnadseffektivt

Som småföretagare eller frilansare har du tillräckligt med utgifter att ta hand om. Genom att hyra ett coworkingutrymme kan du spara på omkostnader och slipper oroa dig för dem. Att hyra ett coworking-utrymme är det perfekta sättet att spara på vissa kostnader. Du behöver inte oroa dig för extra räkningar från elbolag eller tjänsteleverantörer. Detta gör att du kan koncentrera dig på vad du kan bäst!