Varannan besökare på nätet är en bot – och tre av tio är illasinnade

En ny rapport bekräftar vad många kanske misstänker – 51 procent av webbtrafiken består av botar, en siffra som växt avsevärt under 2016. Av dessa är 30 procent “illasinnade”, alltså informationstjuvar eller spridare av falska uppgifter. Men det finns en liten ljusning.
Rapporten, Imperva Incapsula Bot Traffic Report, säger alltså att minst varannan besökare är en bot. En automatiserad mjukvara, som gör alla de där skräpinläggen i kommentatorsfält och på sociala medier. De kan också arbeta på att glida runt på nätet för att öka webbtrafiken på olika sidor.
Alla är inte onda – vissa bara “är” i stort sett, och behöver inte orsaka någon nämnvärd skada utöver att generera missvisande besökarstatistik, förstås. De goda botarna (det finns sådana) gör faktiskt vårt internetanvändande till en bättre upplevelse, genom att övervaka och optimera nätsurfandet.
Men vissa – cirka 30 procent – har mer illasinnade motiv. De skapar “spam”, överbelastar servrar, stjäl analysinformation och kostar internetföretag minst 62 miljarder kronor (7 miljarder dollar) årligen. Det handlar inte sällan om kriminell aktivitet.
Läs mer: Sabotageprogram ligger gömda i banner-annonser som har visats för flera miljoner användare
Mängden botar på nätet har också växt stort under förra året, från strax över 48 till nuvarande 51 procent. Det finns en god nyhet dock – de onda botarna har faktiskt minskat något, om än bara 0,1 procent. De blir i alla fall inte fler. Men botarna är ändå fler än vi människor.
Hur många botar kommer läsa det här?