Var tredje amerikan hugger hellre av sig fingret än ger upp internet

En studie visar att strax över 30 procent av amerikanarna hellre blir av med ett finger än internetuppkopplingen. Studien visar även att många är redo att skippa kärlek (eller choklad!) för nätets skull. Vad är du själv redo att offra för internet?

Studien – gjord av AT&T under mars i år – utfördes på 2 000 amerikaner, och undrar över vad vi är redo att ge upp för att fortsätta vara uppkopplade. Svaren är klart underhållande – och skrämmande. Några av de saker man kan offra för internetuppkopplingens skull är både fysiska som moraliska:

  • En tredjedel är alltså fullt redo att hugga av sig sagda finger
  • En annan tredjedel klarar sig utan smaksinne
  • Över 15 procent skippar allt mänskligt umgänge
  • Nästan 20 procent är redo att ge upp kärleken
  • Över hälften (!) är fullt redo att låta en främling dö hellre än bli av med nätet
  • Bara 35 procent kan tänka sig att bota cancer mot att aldrig mer använda internet

Överlag var männen mer benägna till att offra både sitt och andras liv och lemmar för att behålla internet än kvinnor, och unga personer var redo att offra mer än de äldre (som trots allt minns livet innan webben).

Ge upp internet
(Bildkälla: AT&T)

Innebär detta att amerikaner är hjärtlösa och fullkomligt från vettet? Kanske inte – om man tänker efter så är internet idag en del av mångas sociala vardag och yrkesliv. Många skulle bli av med både inkomst – alltså mat och husrum – och en stor del av sitt umgänge utan internetuppkoppling.

Slutligen bör studien såklart tolkas med en nypa salt – den är inte helt vetenskaplig, och mängden troll kan inte underskattas. Ändå kan man undra om svaren sett likadana ut 20 år sedan. Och hur hade resultaten av samma frågor sett ut i Sverige?

Läs mer av studiens resultat här.