Var 14:e tangenttryck är inte rätt – i snitt gör man 845 skrivfel varje dag

Allt mer teknik implementeras på våra företag under löften om att öka effektiviteten och få medarbetarnas vardag att bli både smidigare och mer produktiv. Men en ny undersökning från företaget Pega visar att så inte är fallet.

I snitt lägger en medarbetare i Sverige ca 13 procent av sin arbetsdag på e-post, men endast 23 procent av den tiden går åt arbete som genererar värde, visar den nya undersökningen. Utöver det finne n hel del spännande siffror för den som funderar på hur effektiv tekniken egentligen gör oss.

Visste du exempelvis att genomsnittsarbetaren utför i omkring 134 klipp-och-klistra-aktioner (mellan olika applikationer) varje dag. Det verkar som att de som bygger API:er har en hel del att göra här. Dessutom gör människor i snitt 845 skrivfel varje dag, vilket motsvarar ungefär vart 14:e tangenttryck. Den snabbe räknar då ut att vi gör ca 12.000 tangenttryckningar per dag, eller 1.500 tangettryckningar i timmen. Då en A4-sida innehåller ca 3.000 tecken (Times storlek 12) så skriver människor med andra ord 4 sidor tecken per dag.

Men nu jobbar de flesta inte i word, utan i andra typer av program. Faktum är att medarbetare i snitt använder 35 olika jobbkritiska applikationer och program varje dag, och byter mellan dessa över 1.100 gånger under dagen, vilket innebär ett byte varje minut. Av dessa är endast 28 procent så kallade “strukturerade applikationer”, jämfört med ”free-form”-mjukvara såsom kalkylark, ordbehandlingsprogram och email-klienter. Felprocenten ligger dessutom 50 procent högre bland de som arbetar i ostrukturerade applikationer, och om man jobbar längre dagar än de vanliga åtta timmarna ökar dessutom misstagen med ytterligare nio procent. Det verkar med andra ord löna sig föga att jobba långa dagar.

Men vad får då allt detta hoppande mellan program för effekt? Pegas studie visar att de som ”multitaskar” mellan 30 olika applikationer eller mer har 28 procent högre felprocent i sitt arbete jämfört med kollegor som använder färre applikationer. Betänk då att anställda kollar sin e-post ca tio gånger i timmen (en gång var sjätte minut) under en arbetsdag. Hur ofta har du inte skrivit fel i ett mail, eller skickat till fel person bara för att du varit stressad eller bara skulle “slänga iväg ett mail lite snabbt”?

Studien visar avslutningsvis att anställda gör flest misstag på tisdagar. Då sker 22 procent fler misstag per anställd jämfört med fredagar, den dag i veckan då antalet misstag är som minst. Vad kan vi då dra för slutsats av detta? Jo, tt vi nu har det perfekta argumentet för fyra dagars arbetsvecka – Slopa tisdagar, och gå direkt på onsdagen istället så minskar vi misstagen som anställda gör på företagen.

Studien visar även att:

· De som jobbar utför i snitt 134 klipp-och-klistra-aktioner (mellan olika applikationer) varje dag.
· Man begår 845 skrivfel varje dag (var 14:e tangenttryck).
· Bara 28 procent av den aktiva arbetstiden läggs på så kallade strukturerade applikationer, jämfört med ”free-form”-mjukvara (kalkylark eller ordbehandlingsprogram).
· Felprocenten ligger 50 procent högre bland de som arbetar i ostrukturerade applikationer, så som e-post-klienter.
· Anställda som under ett arbetspass ”multitaskar” mellan 30 olika applikationer eller mer har 28 procent högre felprocent i sitt arbete jämfört med kollegor som använder färre applikationer.

· Anställda kollar sin e-post tio gånger i timmen (en gång var sjätte minut) under en arbetsdag. Hela 13 procent av arbetsdagen läggs på e-post, men endast 23 procent av den tiden går åt arbete som genererar värde.
· Anställda som arbetar längre pass gör nio procent fler misstag än de som arbetar kortare pass. Det visar hur koncentrationsförmågan minskar succesivt under långa arbetsdagar.

Studien visar avslutningsvis att anställda gör flest misstag på tisdagar. Då sker 22 procent fler misstag per anställd jämfört med fredagar, den dag i veckan då antalet misstag är som minst.