Våga ifrågasätt hur din digitala lösning är byggd

Rebel & Birds VD Jonas Elgquist blickar tillbaka på halvåret som varit och berättar om kundernas utmaningar och hur de ska komma före sina konkurrenter.

Vilka kunder arbetar Rebel & Bird med idag?

Vi har en underbar blandning av kunder som vi är glada och stolta att få arbeta med. Vi jobbar bland annat med Filmstaden, Parks and Resorts (som äger Kolmården, Gröna Lund, Skara Sommarland och Furuvik), Öresundskraft, Epiroc, Mustaschkampen och Suicide Zero. Vi har även kunder inom veterinärvården och bank och finans.

Genom så stor variation av branscher lär vi oss väldigt mycket. Vi kan korsbefrukta idéer mellan de olika teamen och dra lärdomar mellan projekt från olika branscher. Det är väldigt innovativt och spännande.

Vad har varit lite extra kul under årets första halva?

Jag tycker det är väldigt roligt när vi kan hjälpa våra kunder att spara och tjäna pengar. Idag hjälper vi några kunder att gå från nativeapp till webb-baserade hybridappar. De nya lösningarna ger bättre upplevelser och sparar våra kunder stora summor pengar. Det kan handla om att spara upp mot en halv miljon kronor per månad, tack vare nya lösningar där kostnaden blir nästan noll. En enorm besparing, som är möjlig eftersom det bara är webben som behöver underhållas. Tekniken har kommit så långt att i princip allt går att lösa med webbteknik idag.

En annan häftig sak är att ​vi hjälper Parks and Resorts​ att få en ny gemensam plattform för alla deras parker, hotell och restauranger. Istället för att ha många olika system har vi samlat ihop allt på ett och samma ställe. I det projektet kan vi tydligt se hur snabbt det går att få upp en ny sajt på plattformen. Startsträckan är superkort, eftersom vi kan återanvända många lösningar. Det sparar mycket tid och pengar. Dessutom krävs det mindre underhållsinsatser när allt finns på samma plattform.

Vår ​Growthpodd​ har fått väldigt fin respons. Vi märker att många lyssnar på den och uppskattar den. Den är ett viktigt instrument för oss för att kunna nå ut med vårt budskap kring digital tillväxt. Podden får fler avsnitt efter sommaren, så in och lyssna!

Vilka gemensamma utmaningar ser du hos kunderna?

Den vanligaste utmaningen vi träffar på är att de vill göra mycket mer än vad de har budget till. Därför är det avgörande för oss på Rebel & Bird att kunna erbjuda lösningar som har kort startsträcka och som samtidigt håller hög kvalitet.

Ska man göra någonting, så ska man göra det riktigt bra. Idag är det mer sant än någonsin, det finns inget utrymme för halvbra lösningar. Då kommer våra kunders konkurrenter ikapp eller förbi. Slutkunden idag har höga förväntningar och är inte så lojal som många önskar.

Vad är dina bästa tips till företag som ska satsa på sina digitala lösningar?

Att ta bort onödiga licens-, drift- och förvaltningskostnader och istället satsa pengarna på digital innovation. Många vi träffar är inställda på “det är så här mycket det kostar” men så behöver det inte vara längre. Det beror helt på hur lösningen byggs.

De flesta av våra kunder har ungefär samma budget för sina projekt, så det är avgörande vad man lägger pengarna på. Som beställare gäller det att ifrågasätta hur man byggt lösningar tidigare och att visa lite mod att tänka nytt. Samma budget kan ge helt olika resultat, allt beror på hur man investerar pengarna. Det gäller att tänka smart om man ska vinna kundernas gunst!