Vad vet Google om dig – och vad kan du göra åt det?

Allt fler användare börjar inse att i stort sett allt vi gör på nätet går att spåra. Detta gäller inte minst dessa dagar, då det frekventa mobilanvändandet gör att den ledande sökmotorn – Google – vet inte bara vad vi sökt, utan var och när. Men hur mycket vet Google, och kan man göra något åt det?

Svaren på de båda frågorna är: mycket och ja. Så länge man surfar via mobilens vanliga webbläsare (ej inkognito) och har platsinformationen på så kommer Google veta exakt var du är, och vad du gör. Men man kan ta reda på vad Google vet, och ta bort sådant de (och du) helst vill glömma.

Läs mer: Allt vi gör på Googles plattformar ska nu kopplas ihop – för bättre annonser och mätningar

Börja med att logga in på ditt Google-konto (man kan göra det högst upp i högra hörnet när man går in på Googles startsida).

Google vet var du är och var du har varit

Om du har uppgett din adress och ditt telefonnummer så vet den det också. Du kan se historiken via denna länk. Om du vill ändra på det, logga in på ditt Google-konto och gå in på Googles Tidslinje.

Google vet vad du gillar

Dina sökningar och aktivitet på bland annat YouTube leder till att Google räknar ut vad du tycker om – något som används för riktad annonsering. Gå in på annonsinställningarna och ändra runt om du känner för ett personlighetsbyte.

Google vet vad du har sagt

Har du gjort sökningar på din smartphone med din “smarta” röststyrda Googleassistent? Detta sparas också. Se vad som sparas och om det ska sparas i fortsättningen via inställningarna för ljud och röst.

Google känner till dina vänner

Du trodde väl inte att de skulle komma undan? Om du använt Gmail för mailkonversationer så känner Google till detta. Man håller till och med koll på vilka du verkar gilla mest. Gå in på Googles Kontakter för att rota runt i dessa inställningar.

Google vet vad du har tittat på

Kollat på YouTube sedan 2006? Något säger mig att du har det. Om du inte vill stå för de där efterfestsökningarna så kan du klicka på denna länk för att se vad som sparats av “tuben”.

Google vet allt du gör på nätet

Använder du Googles webbläsare Chrome? Chanserna är rätt superstora att du gör det, i synnerhet om du har en Android-mobil. Webbläsaren är också den populäraste bland Laptops och stationära PC-datorer. Håll på vad som finns sparat via Chrome Sync. Om du vill radera historiken så kan du göra det genom att följa dessa instruktioner från Google (finns för alla plattformar).

Google vet allt om din Android-mobil

På tal om mobilen – om du är orolig över det faktum att Google vet vad har googlat, var du har varit, vad har gjort och vilka du pratat med på din Android-mobil så kan det vara smart att gå in på denna sida. Där får man veta vad som redan finns sparat och hur man kan filtrera denna information.

Håll koll på vad Google vet

Nyligen lanserade techjätten en aktivitetspanel, som ger en överskådlig bild över allt du gjort. Spana in den. Passa även på att gå in på kontrollpanelen, som innehåller mer information om alla de aktiviteter som står ovan.
Vi har mer eller mindre frivilligt gått med på att dela med oss av vår information mot att Google hjälper oss hitta rätt i storstäderna och hitta information om allt när vi behöver det. Men det är inte alltid man vill dela med sig av precis allt. Håll koll på dessa sidor ibland.

Gilla Dagensanalys.se på Facebook!