Vad ligger bakom extraordinära prestationer?

Har du funderat på varför vissa verkar prestera bättre än andra? Finns det något hemligt recept, eller är vi bara födda olika? Att en viss diet eller ett specifikt träningsprogram inte fungerar för alla borde idag vara uppenbart, men hur vet du vad som passar bäst för dig?

Efter att vid 30-års ålder har diagnosticerats mer hjärtproblem som vanligtvis uppstår hos äldre människor startade Boomer Anderson företaget Decoding Superhuman, för att se hur han kunde reparera sitt hjärta och samtidigt optimera sin prestation.

Att springa snabbt är bra men att springa snabbare är bättre, i alla fall om man får tro människors beteenden i dagens stressade värld. Men presterar vi verkligen bättre om vi springer fortare och har fler bollar i luften, eller bränner vi bara ljuset i båda ändar? Boomer blev chockartat uppmärksam på det senare när hans hjärta plötsligt började kollapsa, och han bara var 30 år. Men en stressad livsstil där han for över hela världen, testade olika dieter som skulle optimera prestationen, och dagligen tränade eftersom alla hälsoråd pratar om vikten av träning, visade sig bryta ner mer än det byggde upp. Och vad han än testade verkade inget fungera som han hoppades.

Lösningen fann han genom att undersöka sitt eget DNA. Målet var att förstå vilka förutsättningar han hade för såväl näringsintag och träning som behov av sömn och andra nyckelfaktorer för att se till att hjärnan och kroppen fungerar optimalt utan att slitas ut i förtid. Baserat på sina erfarenheter började han sedan undersöka andra personer för att förstå vad som ligger bakom enastående prestationer inom såväl idrott som företagsverksamheter och ledarskap.

Idag erbjuder Decoding Superhuman rådgivningstjänster baserat på data och analys av bland annat DNA-tester, men även andra datakällor, för att hjälpa andra att optimera sina liv. Det är med andra ord en kombination av genetik och beteendevetenskap, och vid sin sida har Boomer bland annat beteendevetare och företagspartner Satu Ahlman. Hennes jobb är att hjälpa personer att verkligen ändra på sina beteenden, för även om vi vet att det inte är nyttigt att äta för mycket fett, så är det svårt att säga nej till en cheeseburgare när den väl bjuds. Genom att erbjuda både fakta och stöd i kombination vill de ge människor ett systematiskt sätt att förbättra sin dagliga prestation, oavsett inom vilket område det gäller.

DNA-testet görs genom en enkel ”cheek swab” där celler från insidan av kinden samlas in och sänds till ett labb hos företaget Aperion Genomics som gör DNA-analysen. Efter fyra veckor är resultatet klart, och då bokas även coachingsessionerna med Decoding Superhuman in. Det går med andra ord förhållandevis snabbt, och det är framför allt mycket billigare än vad ett DNA-test var för bara 10 år sedan.

Givetvis är det här för spännande för att låta blir, så jag har låtit genomföra ett DNA-test och väntar just nu på resultatet.

I filmen nedan ser du hur enkelt själva testet görs, och om några veckor får vi se vad resultatet blir.