Vad gör du när det är TV-reklam?

Facebook lanserade i ett blogginlägg en studie som de genomfört för att visa vad som händer när det är reklam på TV:n. De flesta vet redan, men nu finns det data på det också.
Tänk dig att du bänkat dig framför TV:n för att se säsongsstarten av en TV-serie du följt länge. En bit in i serien är det dags för en reklampaus, och vad gör du då? De allra flesta tar upp sin telefon, och ett inte oansenligt antal går in på Facebook. Detta visar företaget svart på vitt i en studie som de genomförde i höstas.
De följde 537 personers beteende i samband med att de tittade på ”säsongspremiären av en populär TV-show”. Sedan korrelerade de personernas Facebookanvändning med TV-showens reklampauser. Resultatet ser du nedan:

De skarpa spikar du ser är reklampauserna.
Givetvis måste detta kontrolleras mot en normalpopulation, vilket Facebook också gjort. För de användare som inte tittade på showen såg användandet ut såhär:

Helt enkelt en jämn, stadig ström av scrollande, gillande, delande och kommenterande, inga skarpa spikar i användningen.
Nu säger visserligen Facebook själva att detta är en liten studie genomförd på bara en TV-show, men deras budskap når ändå fram: Varför lägga pengar på TV-reklam, när människors uppmärksamhet ändå är riktade mot Facebook under reklampauserna?
Sannolikt har den senaste tidens studier som visar att TV- och radioreklam är mer effektivt än reklam online fått Facebook att känna sig lite oroliga. Om mer av annonsörernas pengar läggs på TV-reklam så blir det så klart mindre till Facebook. Med Facebooks senaste stora satsning på livestreaming så vill de även trycka på att de erbjuder bra möjligheter till reklam i samband med rörlig bild i ett liknande format som TV, fast med möjligheten att rikta reklamen till relevanta målgrupper.
Kampen om reklampengarna fortsätter med andra ord som vanligt, och det går att konstatera att det är svårt att avgöra var reklampengarna gör bäst nytta. Det som fungerar bra för en annonsör fungerar ju inte nödvändigtvis för en annan. Det säkraste är sannolikt att lägga några ägg i varje korg, och sedan utvärdera var resultatet blev bäst.