Vad finns att tillgå i en molnlösning idag?

När man pratar molnlösning idag handlar det om mycket mer än att bara lagra sina filer i molnet. AWS är en av de mest använda molnlösningarna, och erbjuder hela 175 olika verktyg och features. För dig som överväger att flytta till en molnlösning kommer här därför en kort genomgång av vad som finns att få tillgång till.

Under AWS re:Invent i Las Vegas gjordes totalt 77 olika lanseringar, där vissa var helt nya produkter och funktioner, medan andra var uppdateringar eller utvecklingar av befintliga lösningar i AWS molnplattform. Totalt finns 175 olika verktyg och funktioner tillgängliga för de kunder som arbetar i AWS miljö, så det kan vara lätt att känna sig överväldigad. Men i stort kan man dela in funktionerna i en molnlösning i tre huvudsakliga grupper:

Molnlagring:

En molnlösning erbjuder i grunden lagring av data i molnet på olika sätt, det kan dels handla om att erbjuda serverplats, och dels handla om serverlös lagring, där du som företag inte behöver fundera på vilken servertyp din data ligger på. Grunden är att du kan flytta dina filer till en molnlagring, för att på så sätt spara din data i en skyddad miljö där du samtidigt gör det möjligt att få tillgång till dina filer från olika platser och enheter. Genom att samla dina filer i en molnlösning så kan du dessutom komma bort från relationsdatabaser som inte alltid pratar tillsammans, och även koppla ihop olika datakällor och därmed samla data från många olika håll i organisationen i en enhetlig data lake.

Processhantering och övervakning:

En stor vinst med att jobba i en molnmiljö är att du kan koppla ihop olika system och bygga tydliga och enhetliga processer för din verksamhet. Genom att de applikationer (program) som du kör i en molnmiljö är anpassade för att fungera tillsammans så minskar du risken för inkompatibla system, och krångliga processer för att skapa arbetsflöden. För såväl e-handel som processindustri är det viktigt att processer flyter friktionsfritt och att det är lätt att förstå vad som händer. Genom att sköta allt i en molnmiljö blir det lätt att skapa en överblick och se var det kan finnas flaskhalsar eller utvecklingsmöjligheter.

Machine Learning och automatisering:

Att kunna dra nytta av processorkraft för att kunna köra Machine Learning (ML)-modeller och automatisera processer är en av de stora anledningarna till att många väljer att gå över till en molnlösning. För många företag är det svårt att bygga tillräcklig datorkraft för att kunna köra dessa modeller, och det är heller inte säkert att företaget har fortsatt behov av all denna datorkraft. Genom en molnlösning får du tillgång till den processorkraft du har behov av, när du behöver den. När du inte längre har behov kan du helt enkelt spinna ner processorerna igen, och betalar då inte längre för dem. AWS har dessutom utvecklat specialbyggda verktyg för att kunna jobba med ML från idé till processättning, och även samla dina noteringar kring modellerna, allt i samma miljö. De har även tagit fram en lösning för att automatgenerera ML-modeller utan att göra avkall på transparens, något som många data scientists har efterfrågat.

Inom var och en av dessa områden finns ett flertal olika funktioner och lösningar, allt för att kunna specialanpassa för olika verksamheter och industrier. Exakt vad din verksamhet har behov av är något som kan behöva växa fram allt eftersom. I nästa artikel kommer vi kika närmare på hur du kommer igång med en molnmigration, samt höra från AWS vilka funktioner som företag vanligtvis börjar arbeta med när de väl gör en flytt till molnet.