"Jag vill själv kunna välja annonsnätverk så att de är anpassade för mig"

För att en annons på nätet ska vara framgångsrik måste den vara relevant för mottagaren. Du klickar ju bara om du gillar det du ser så att säga. Så tänk nu om alla internetanvändare slash konsumenter kunde själva få välja vilka annonser man ville se, på riktigt.
Visst kan vi idag gå in på både Google och Facebook och redigera vår annonsprofil. Vi kan klicka i om vi gillar båtar, datorer, kampsporter och en massa annat. Tydligen gillar jag amerikansk fotboll för det är redan ikryssat av Google. Visst har de tänkt till men som vanligt är utförandet helt värdelöst eftersom allt är redan ikryssat och jag är inte ens intresserad av hälften. Dessutom är dessa sidor gömda bakom snårskog eftersom vi inte ska in där och tycka till. De vill kunna skjuta ut så många annonser som möjligt till dig och då måste ju allt vara ikryssat.
Det blir ännu värre när jag går in på sajter som Aftonbladet, Expressen eller DN där jag inte ens kan se eller ändra min annonsprofil. De bara antar att jag är intresserad av saker som Unibet, handdukar i nya vårfärger eller en ny bil från Kia. Tro mig, jag är inte intresserad!
Är det inte synd att så mycket tid och pengar går åt att visa annonser som jag inte är intresserad av. Om jag skulle räkna ihop alla visningar under en dag skulle det nog bli hundratals helt bortkastade annonser. För mig är annonserna bara störande element som jag kan, om jag vill, blockera med en reklamblockerare.

Tänk nu om det inte var så här tragiskt. Tänk om det fanns en lösning som faktiskt kunde vara intressant för alla parter. 
Fick en idé när jag satt och åt min middag och surfade runt på diverse sajter, som tidsfördriv. Du vet som man brukar få när man är understimulerad och fortfarande tror att ens problemlösande tankar kanske är viktiga för någon därute. Jag vet att jag är naiv.

Varför inte låta internetanvändaren slash konsumenten själv få välja annonsnätverk. Ett annonsnätverk som är relevant för hen. Det kan finnas annonsnätverk som – familj, sport, resor, teknik, fordon, bostad och tv – där man kan kryssa i om man vill ha en, flera eller ingen av dessa. Själv skulle jag nog välja teknik, tv och resor som intressanta annonsnätverk för mig. När jag sen besöker olika internetsidor känner sajten av min preferens och hämtar annonser enkom från de universella annonsnätverk som jag valt att se. Mina preferenser kan ju ändras beroende på årstid, livsfas, eller humör. Internetanvändaren slash konsumenten hamnar då helt plötsligt i förarsätet och tar kontroll över vilka annonser som ska visas. Det är ju ändå det man gör, fast idag blundar man för skräpet eller installerar en reklamblockerare.
Dagens beteende har skapat en negativ spiral som vi måste ta oss ur eftersom vi idag hellre väljer att ignorera allt och då faktiskt missar det som är relevant än att stå ut med “skräpet”. Som ett dåligt spam-filter för mailen där vi väljer att blockera allt för vi orkar inte mer. Har du tittat i din spam-mapp på sista tiden. Skönt att slippa se allt det där, eller hur.
Höga på en falsk framgång flyter annonsörer, mediabyråer och internetaktörer omkring i en bubbla. Alla parter tror att de gör något bra och klappar sig själva på axeln och delar ut priser, samtidigt som konsumenterna ratar skiten. Titta bara på klickfrekvenserna om du misstror. Idag är en annonsör nöjd om de har en klickfrekvens på 0,2 procent. Och visst ska man vara det eftersom 52 procent av konsumenterna är negativa till reklam och 28 procent har redan installerat en reklamblockerare. Det är ju knäppt att fortsätta med dessa siffror i bagaget. Vem i världen skulle fortsätta sälja en produkt som bara köptes av 0,2 procent av målgruppen där 52 procent är missnöjda och 28 procent blockerar företaget som försöker sälja den. Kanske om du försökte tjäna pengar på Nigeria-brev skulle du godta siffrorna och dela ut priser till bästa skojaren, men bara kanske.
Något måste ju hända och det står faktiskt skrivet i gigantiska bokstäver över hela cyberspace att svaret är – relevans. Om inte alla parter i den här bubblan slutar skjuta ut spam och börjar leverera relevans så kommer den att spricka, på riktigt.
Så, tillbaka till min idé – låt internetanvändaren slash konsumenten själv få välja annonsnätverk. Alltså, för mig skulle det på riktigt vara intressant att se annonser inom teknik, tv och resor för de är just nu för mig relevanta. Notera här att jag ska skrev “just nu” eftersom annonsnätverken måste fortsätta underhålla valmöjligheter och respektera valen.
Ta nu den här idén du unga, passionerade och drivna person. Gör något som gubbarna och tanterna inte mäktar med. Gör något skitbra och rädda oss från oss själva.