Vad är TikTok?
Vad är TikTok?

Vad är TikTok? Och är det säkert för barn?

TikTok är en app för iPhone eller Android-telefoner som låter användarna skapa och dela korta videoklipp. Det allra vanligaste är att man mimar eller dansar till musik, men det finns många andra användningsområden. Exempelvis skapar användarna olika komiska filmklipp och videosnuttar med sina husdjur.

Kanske känner du till att TikTok från början hette Musical.ly och att appen då var helt fokuseras på videor där användarna mimade och dansade till musik. När det kinesiska företaget Bytedance köpte upp Musical.ly år 2018 så bytte de namn på appen till Tiktok. Idag är TikTok större än både Twitter och Snapchat.

Vad är TikTok?
Vad är TikTok?

Här följer några exempel på vad som går att göra med TikTok-appen:

  • Lägga upp videor
  • Gilla och kommentera andras videor
  • Följa användare
  • Skicka meddelanden
  • Livesända
  • Dela på andra sociala medier

TikTok har blivit oerhört populärt på senare tid, särskilt bland ungdomar. Ungefär 7 av 10 flickor i åldrarna 13-16 år använder TikTok varje dag enligt Statens medieråds undersökning från 2021.

En TikTok-video är maximalt 3 minuter lång, men kan även vara betydligt kortare. För att skapa en video spelar du antingen in videon först, eller väljer musik först. Du hittar såväl musik från kända artister som musik som användarna själva har lagt upp. Dessutom kan du lägga till egna låtar eller ljud. Sedan är det dags att välja effekter. Här är några exempel på vad du har att välja mellan:

  • Emojis
  • Färger
  • Animationer (ögon, öron, solglasögon osv.)

När du är nöjd och klar med din video kan du välja att antingen publicera den eller att spara den som privat. 

Dansande kvinna
Dansande kvinna

Passar TikTok för barn?

TikTok har en åldersgräns på 13 år, vilket innebär att det finns risk för att kontot raderas om man inte är minst 13 år. Men i praktiken är det många barn under 13 år som använder TikTok. Videor som publiceras på TikTok granskas inte innan de läggs upp, men det finns möjlighet att i efterhand anmäla videor med opassande eller olämpligt innehåll.

Det sker heller ingen granskning av kommentarer, så precis som i övriga i livet och på andra sociala medier så kan det förekomma trakasserier, olämpliga och nedsättande kommentarer. Även när det gäller användare finns det möjlighet att anmäla de som beter sig illa.

Det är du som förälder som behöver avgöra om ditt barn får använda TikTok eller inte, och på vilket sätt. Det viktigaste är att ha en dialog med barnet och att engagera sig i vad ditt barn gör och tar in för innehåll. Uppmuntra gärna ditt barn att säga till om han eller hon råkar ut för något olustigt.

Inställningar i appen

Det finns en rad olika inställningsmöjligheter som gör att du kan anpassa din Tik Tok-upplevelse utifrån dina önskemål och preferenser. Exempelvis kan du ställa in om ditt konto ska vara “privat” eller “publikt”. Väljer du att ha ett “privat” konto så kan ingen se dina videor såvida de inte valt att följa dig, samt att du (eller ditt barn) valt att godkänna följaren. Dessutom går det att ställa in vilka som ska kunna skicka kommentarer och meddelanden till ditt barn.

Men kom ihåg att även om du väljer ett “privat” konto så finns det viss information som är synliga för alla andra användare, exempelvis ditt namn och användarnamn. Så tänk på vad du skriver här. Ett gott råd kan vara att inte använda sitt riktiga namn samt att ställa av platsinformationen.

Hur tjänar man pengar på TikTok?

Användare kan tjäna pengar med hjälp av TikTok på samma sätt som med andra sociala medier: genom att vara influencer och samarbeta med olika företag och göra reklam för deras produkter eller tjänster. Det här kräver hårt och medvetet arbete vilket inte kommer över en natt. Dessutom gäller det att hitta en profil och ett koncept som slår igenom i “bruset”.