Pojke med Roblox-tröja
Pojke med Roblox-tröja

Vad är Roblox? Och är det lämpligt för barn?

Roblox är en oerhört populär spelplattform där användarna själva kan skapa spel. I dagsläget är det över 80 miljoner användare som spelar Roblox varje månad. Roblox är alltså inte ett enda spel, utan en plattform med massor av olika spel. Över 15 miljoner olika spel har skapats av användarna själva, med hjälp av det medföljande programmet Roblox Studio. Några av de mest populära spelen just nu är:

  • Adoptera mig!
  • Jailbreak.
  • Wipeout Obby
  • Paradiset med hinder
  • BIG! Paintball
  • Fantom Forces
Pojke med Roblox-tröja
Pojke med Roblox-tröja

Roblox utvecklades i USA

Roblox utvecklades i USA år 2004 av Eric Cassel och David Baszucki. Den första versionen av spelplattformen släpptes redan 2006. Tanken var att skapa en plattform där användarna själva på ett enkelt sätt kunde skapa banor.

Roblox spelas online tillsammans med andra

Roblox spelas online, tillsammans med andra spelare. Detta ger möjlighet att chatta med andra spelare, bli vänner och byta saker med varandra. Dessutom finns det olika grupper att gå med i. Att ladda hem och spela Roblox kostar inget, men det finns möjlighet att köpa saker i spelet för riktiga pengar. Detta sker genom spelets egen valuta: “Robux”. Spelet finns tillgängligt på plattformarna PC, Mac, iOS, Android, Xbox One och Amazon.

I Roblox Studio kan du skapa egna Roblox-spel

I Roblox finns alltså ingen färdigbyggd miljö, utan det är upp till spelarna själva att tillsammans skapa spelen och uppgifterna. Detta kan vara en utmärkt väg in för unga spelare att själva börja skapa innehåll på internet. Exempelvis kan det vara ett sätt att komma igång med programmering. Även om de flesta nog mest ägnar sig åt att spela det som andra har skapat.

Roblox
Roblox

Är Roblox lämpligt för barn?

Roblox har en rekommenderad åldersgräns (PEGI) från sju år. Grafiken påminner en hel del om Minecraft, vilket innebär lite “yxig” eller “pixlig” grafik utan särskilt mycket detaljer.

I Roblox finns en inbyggd chatt som gör det möjligt att kontakta andra spelare. Det finns även grupper att gå med i. Chatten filtreras, vilket innebär att ett program hindrar att man använder fula ord. Är spelaren under 13 år blir filtreringen ännu hårdare. Dessutom finns det inställningar som gör det möjligt att ställa in vem man ska kunna skicka meddelanden till. Dessa inställningar kan låsas av en förälder med hjälp av en PIN-kod. Men inga system är helt perfekta och det finns alltid en viss risk att någon beter sig illa mot andra, precis som i vanliga livet.

Våld och annat innehåll som är olämpligt för mindre barn

Eftersom det finns miljontals spel på plattformen så skiljer sig naturligtvis spelen en hel del åt. Somliga är absolut barnvänliga medan andra inte alls är barnvänliga. Därför är det viktigt att som förälder engagera sig i vad ditt barn spelar, så att du har koll på att ditt barn inte spelar spel som du anser är olämpliga. Som förälder kan du dessutom ställa in vilka typer av spel ditt barn ska ha möjlighet att spela. Det finns för närvarande tre olika gränser:

  • Endast barnvänliga spel
  • Från 9 år
  • Från 13 år

Det finns alltså såväl risker som möjligheter med Roblox. Det kan vara en fantastisk spelvärld att upptäcka för ditt barn, så länge du som förälder är engagerad och sätter dig in i vad ditt barn gör. På det sättet gör du Roblox till en trygg upplevelse för ditt barn.