Memes sprids via sociala medier
Memes sprids via sociala medier

Vad är memes? Du har säkert hört talas om begreppet “memes”, eller internetfenomen som de ibland kallas. Det handlar om företeelser som sprids viralt på nätet, det vill säga roligt eller inspirerande innehåll som människor frivilligt väljer att dela vidare. Ofta handlar det om en text, en bild eller video med något roligt innehåll. Ett känt exempel är så kallade “Lolcats” som är bilder på katter med bildtexter till. 

Vad är memes?
Vad är memes?

Kända karaktärer

Me Gusta, U Mad Bro och Like a Boss är några exempel på tecknade karaktärer som spridits i form av memes. Vem som från början skapat dessa karaktärer är inte så lätt att säga.

Memes sprids via sociala medier
Memes sprids via sociala medier

Memes sprids via sociala medier

Innehållet i en meme kan skilja sig åt beroende på målgrupp, men syftet är ofta att väcka en viss känsla. Det är vanligt med bilder på kändisar eller annat som många känner igen. Ofta sprids en meme via Instagram eller andra sociala medier som TikTok eller Facebook. Det är också ganska vanligt att använda sig av en meme som en reaktion på någon annans inlägg eller kommentar. Det kan vara ett väldigt effektivt och humoristiskt sätt att kommunicera på.

Memes blev populära redan under 00-talet då det skapades många virala memes som faktiskt används än idag. Ordet “meme” kommer från antikens Grekland och betyder ungefär “imitation” eller “imiterad sak”.